Velilerin de ödevi ağır!

CatWalk

New member
VELİLER ÇARESİZ KALIYOR

* Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz (Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı):
Öğretmenler fazlaca ödev veriyorlar. Sorun buradan başlıyor. Akademik kayıp yerine pskiolojik olarak kayıplara odaklanmak gerekiyor. Öğrencilerde uyumsuzluklar artmış. Bununla ilgili fazlaca şikâyet var. Hatta bir kısım öğretmenler, özel alt sınıflara aldırmaya çalışıyorlar bu çocukları.

Çocukların bu durumlarını telafi etmeden akademik eksiklere odaklanınca sorun oluyor. ötürüsıyla çocuk evvelki ayrıntıları tamamlayamadığı için ortada kopukluk yaşanıyor. Bu da ödev yükü olarak geri dönüyor. Ödevler arttıkça da veliler çaresiz kalıyor. Bu bağlamda öğretmenlerin evvela çocukların seviyesini denetim etmesi lazım.

Bunları yapmadan yeni ayrıntıları vermeye çalışmak çocukları ve velileri zorluyor. Veliler, mevcut durumda çocuklarını desteklemeye çalışabilir. Evvelki öğrenme kayıplarını telafi etmeleri ise hayli sıkıntı olacak. Geçmiş hususların telafisini yapmak için çalışmalar yapabilirler. Lakin ailenin okulla irtibatı epey kıymetli. MEB’in dayanak malzemeleri de ailelere yardımcı olabilir.”

HERKES SABIRLI OLMALI

* Prof. Dr. Erten Gökçe (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi):
Pandemi sürecini büyük bir özveriyle yöneten öğretmenlerimiz yüz yüze eğitimin başlamasından itibaren öğrencilerle sınıflarda eğitimi yürütüyorlar. Öğrenciler her ne kadar özledikleri arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşmuş olsalar da hiç bir şey pandemi öncesi ile tıpkı değil. Pandemi sürecinde gerek öğretmenler gerekse de öğrenciler en şiddetli şartlarda çalıştılar ve derslerini takip ettiler. Okullarda eğitim-öğretimin başladığı bu süreçte öğretmenler öğrencilere karşı daha hoşgörülü, esnek ve yapan yaklaşmalı.

Eksikliklerin kısa müddette kapatılmasına odaklanmak yerine özümseyerek öğrenmelerine odaklanmalılar. Velilerimiz öğrencilerin öğrenme eksikliklerini kısa müddette giderme konusunda telâşlı olmamalılar. bu vakitte öğrencilere çok derecede yüklenmek açıkların kapatılmasını istendiği üzere hızlandırmayacak, öğrencinin yılgın ve yorgun bulunmasına sebep olabilecek. Öğretmenlerimizin ve velilerimizin bu geçiş sürecini olabildiğince sabırlı ve hassas bir halde yönetmesi gerek.”

HUSUSLAR İLERLEDİ

* Sibel Çay – Veli:
5’inci sınıfa giden bir oğlum var. Pandemi periyodunun tesirinden çıkamadığı için ödev yapmakta zorlanıyoruz. Kendini derse tam olarak veremiyor. Uzaktan eğitim, ödev denetimlerinin tam olarak yapılamaması niçiniyle okul ortamı ciddiyetini kaybettirdi. Hususlar ilerledikçe geçen yılın eksikliklerini hissetmeye başladım. İşin ortasından çıkamadığımız oluyor. Mevzuları internetten görüntüler izleyip araştırıyorum. daha sonra birlikte çalışıyoruz.

DENETİM EDEMİYORUZ

* Pınar Ademyılmaz – Veli:
Yedinci sınıfa giden bir kızım var. Biz ödevleri denetim edemiyoruz. Öğretmenler de onların büyüdüklerini ve kendi ödevlerini kendilerinin yapması gerektiğini söylüyor. Veli toplantılarında öğretmenler epeyce ödev yüklemeyeceklerini anlatmıştı. Lakin fazlaca eksiğimiz olduğunu fark ettik. Bu ortayı nasıl kapatacağımızı bilmiyoruz. Kasımda imtihanlarımız başlıyor. sonuçları orada daha net nazaranbileceğiz.

İPİN UCUNU KAÇIRDIK

* Müge Müjde – Veli:
Oğlum Mert orta 1’e gidiyor. Pandemiden dolayı derse adapte olamıyorlar, öğretmenleri dikkat dağınıklığı olduğunu söylemiş oldu. Konutta de kitabı eline aldığında ‘nefes alamıyorum’ diyor. birlikte yapmaya çalışıyoruz ödevlerini. Evvelce daha başarılıydı. Lakin uzaktan eğitim onu geriletti. İpin ucu kaçtı, denetim etmekte zorlanıyorum.

tekrar YAPIYORUZ

* Mehtap Özgün – Fen Bilimleri Öğretmeni:
COVID’in biz öğretmenlere bırakmış olduğu tesirler daha epeyce. Çocuklar bir buçuk yılı meskende geçirdiler lakin uzaktan eğitimle istediğimiz üzere öğrenemediler. Eksik bilgiyle yeni bir sınıfa geçtiler. Elimizden geldiğince geçmiş yıllarin yenidenını yapıp yeni bilgi koymaya çalışıyoruz. Lakin veliler de bilgisi eksik kaldığı için yetemiyorlar.

DERS ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR

* Mehmet Çerigenç – Veli:
Kızım 6’ncı sınıfın ikinci yarısındayken pandemi başladı. 8’inci sınıfta şu an. Bu ortada okulu değiştirdik. Eksiklerini kapatması epeyce güç oldu. Onlar yetişemedikçe biz de zorlanıyoruz. Ödevlerine takviye olmaya çalışsak da en büyük sıkıntımız ödev yapma konusundaki isteksizliği.