Veli ve öğretmenlere ‘aşı’yı sorduk

CatWalk

New member
Aşısız öğretmen ve öbür eğitim çalışanından haftada iki defa PCR testi isteneceğini daha evvel Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Bu tedbir, akıllara “Aşı olmayan velilerden de test istenecek mi” sorusunu getirdi. Okullara gönderilen “COVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Tedbirler Rehberi” şimdilik öğretmenlere yönelik. Velilerle ilgili bir kısıtlama bulunmuyor. Öteki yandan 15 yaş üstü öğrenciler de isterlerse aşı olabiliyor. 12-15 yaş ortası içinse bir kronik rahatsızlık kelam konusu değilse şimdilik aşı uygulaması kelam konusu değil. Pekala okullar 6 Eylül’de de tüm kademeleriyle açılmaya hazırlanırken velilerin aşı hakkında tavırları ne? Çocuklarını okula yollamada korkuları var mı?

TELAŞ DUYUYORUM

Hasret Şahin Cenik (39 yaşında, öğretmen, 6 yaşında oğlu var):
“Bir veli olarak aşı olmayan velilerden telaş duyuyorum. Artık aşıların tesiri kanıtlandı. Çocuklar uzun müddettir okuldan uzak, velilerin aşı olmasını olamayanların da okula alınmamasını istiyorum. Ben bütün aşılarımı oldum. Çocuğum bu yıl birinci sefer okula gidecekken, sosyalleşecekken salgın yüzünden sekteye uğramasını istemem. tekrar hadiselerin artmasını istemiyorum.”

AŞI OLMAMASI BENİ BAĞLAMAZ

Zümrüt Çerigenç (45 yaşında, yönetici 14 ve 15 yaşlarında 2 kızı var)
: “Tek doz aşımı oldum fakat ikinci doz için yan tesirlerinden dolayı korkuyorum. Çocuğumu asla aşılatmam. Virüsün mutasyonu çıktı, aşının artık fazlaca geçerli olduğunu düşünmüyorum. Çocuğumu okula olağan ki gönderirim, arkadaşlarının ailesinin aşı olup olmaması beni pek bağlayan bir husus değil.”

HERKES ORTAK HAREKET ETMELİ

His Kesikkulak (41 yaşında, muhasebeci, 14 – 20 yaşında iki çocuğu var)
: “İki doz aşımı da oldum. Herkes aşı olursa salgının seyri açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Çocuklar için de aşılanma kıymetli. Bir kişi olup başkası şayet olmazsa bu işin önüne geçemeyiz. Bir manası olmaz. İnançlı bir biçimde çocuğumu okula göndermek isterim. Bu kurallar altında da göndereceğim alışılmış ki lakin her insanın aşı olması gerektiğini düşünüyorum.”

2 DOZUMU OLDUM

Hakan Pişkiner (39 yaşında, matematik öğretmeni, 6 yaşında kızı var):
“İki doz aşımı da oldum. Kendimi inançta hissediyorum. her insanın aşılanmasının toplumsal olarak fazlaca kıymetli olduğunu düşüyorum. Zarurî yüz yüze eğitime geçilmesi bir eğitimci olarak beni hayli keyifli ediyor. Bunun sürmesi için her türlü tedbir alınmalı. Aşı olmayan veliler beni huzursuz etse de çocuğumun gelişimi için okula göndermeliyim.”

AŞI BULAŞI ENGELLEMİYOR

Pınar İlhan (46 yaşında, grafik dizayncı, 12 yaşında kızı var)
: “Aşı olmadım, çabucak hemen olgunlaşmadığını düşünüyorum. Öğretmen aşılı da olsa taşıyıcı olarak çocuğuma oradan da bana bulaştırabilir. Yaptırımları hakikat bulmazken, veliler konusunu hiç hakikat bulmuyorum. ötürüsıyla çocuğumun okula gitmesinde bir sakınca yok.”

EN İNANÇLI ORTAMI İSTİYORUM

His Keleş (40 yaşında, kurumsal irtibat – 8 yaşında kızı var):
“İki doz aşı oldum lakin telaşlıyım. Bu şartlar altında çocuğumu okula göndermek istemiyorum. Lakin geçen yılki kaybından dolayı mecburen göndereceğim. Natürel ki en inançlı ortamı sağlamak istiyorum. Virüsü öldüren bir klima kelam mevzusuymuş, başka velilerle onu alsak mı diye konuştuğumuz bir müddetçte en üst seviyede önlem olduğunu bilmek istiyorum.”

KOCA’DAN ANNE BABALARA: BİZE YARDIMCI OLUN

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda hem annelere tıpkı vakitte babalara seslendi: “15.5 milyon kişi, birinci doz COVID-19 aşısını çabucak hemen yaptırmadı. Karar verseler, 10 günde birinci dozların hepsi tamamlanır. Aşının ehemmiyetini etrafınıza anlatarak bize yardımcı olun.”

: İlginizi Çekebilir

• İstanbul’un bitmeyen taksi çilesi! Krizin sebebi plaka ağalığı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Neredeydik, nereye geldik?’ paylaşımları
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi: Herkes orada olsun
OKULLARA TEDBİR REHBERİ YOLLANDI ‘AŞINIZI OLUN’ YAZISI

Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan ‘COVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Tedbirler Rehberi’ vilayet ulusal eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde ‘Genel Kurallar’ başlığı altında şu hususlar yer alıyor:

– Öğretmenler, eğitim işçisi, kantin çalışanları ve öğrenci servisi işçisinin tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerilir.

– Öğrencilerle bir ortaya gelmesi mecburî olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki defa PCR testi ile taranmaları istenir ve sonuçlar okul tarafınca gerekli süreçler yapılmak üzere kayıt altında tutulur.

– Öğrencilerle tıpkı mesken içerisinde yaşayan bireylerin de aşılı olmaları, tam doz aşılarını tamamlamış olmaları önerilir.

– Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve işçinin muhtaçlığı olması halinde kullanabilmeleri için kâfi sayıda maske Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca temin edilir.

– Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanmalıdır.

– Öğrenci ve işçinin hasta, temaslı yahut risklilik durumları Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Sıhhat Bakanlığı içindeki bilgi entegrasyonu yolu ile izlenir ve okullara gerekli bildirim yapılır.

– Seminer haftasında enfeksiyon denetimi ve okula giriş şartlarını içeren eğitim verilir ve okul idaresince belirlenecek misyonlu tarafınca bu programın uygulanması ve alınacak tedbirlerin takibi yapılır.

– Öğrenci, öğretmen, okul bakılırsavlisi, veli ve öbür ziyaretçilerin maskelerini nasıl kullanmaları gerektiği detaylı biçimde anlatıldı. Rehbere göre veliler okula gittiklerinde HES kodları denetim edilerek içeri alınacaklar. (EĞİTİM SERVİSİ)