Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT canlı yayınında soruları yanıtladı: (1)

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT canlı yayınında soruları yanıtladı: (1) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıl sonu ekonomik büyüme beklentisine ait, “Beklentimiz, 10’u bulacağız, ondan kuşkumuz yok. Bizim iddiamız minimum 10 lakin bu 10’un üzerine de çıkabilir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ait soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Üçüncü çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiği belirtilerek, “Yıl sonu nasıl bir büyüme ile kapatmayı hedefliyor Türkiye? Bilhassa de dünyadan bir daha olumlu ayrışmayı başarabilecek miyiz?” soruları üzerine Erdoğan, global salgın periyodunda her şeydilk evvel Türkiye’nin bilhassa bu üç çeyrekte de fazlaca farklı bir ayrışma ortaya koyduğunu ve yıl sonu prestijiyle da bu müspet ayrışmayı devam ettireceğine inandığını söylemiş oldu. Erdoğan, “Bunu aslına bakarsan yalnızca biz değil OECD, onlar da tıpkı biçimde söylüyorlar.” tabirini kullandı.

Yılın birinci yarısında kuvvetli büyüme performansı sergileyen Türkiye iktisadının, üçüncü çeyrekte de bu görünümünü koruduğunu lisana getiren Erdoğan, şu biçimde devam etti:

“Tabii bu beklentileri de aşarak bu biçimde bir pozisyona gelmiş olması da bilhassa bu biçimde aç kurtlar üzere bekleyenleri de şaşırttı. meğer biz şaşırmadık. Zira biz, gerek ikinci çeyrekte gerekse üçüncü çeyreğin sinyalini aslına bakarsanız ikinci çeyrekten aldık ve sonunda da inşallah bizim beklentimiz, yani biz 10’u bulacağız, ondan kuşkumuz yok. Bu mevzuyla ilgili olarak da şu anda performansta, bilhassa üzerinde durduğum, daima söylüyorum, diyorum ki faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme ve bu dört tane ana başlık bize büyümeyi getirecek. Bizim varsayımımız, minimum 10 fakat bu 10’un üzerine de çıkabilir ki kimi dostlarla yaptığımız özel görüşmelerde de onlar, ‘yani bu 10’un üzerine de çıkabilir’ niyetini bizlerle paylaşıyorlar. Ben de yadırgamıyorum. Hatta hatta yani bu yıl sonu prestijiyle enflasyonda da kendisini aslına bakarsan gösterecek. Buna da inanıyorum. Daima söylüyorum ya faiz sebep enflasyon sonuçtur. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü daima bir arada bakılırsaceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, AK Parti Meclis Küme Toplantısı’nda gösterilen, icraatlara ait görüntünün ekranlara getirilmesinin akabinde, salgının da tesiriyle enflasyonun global boyutta arttığı lisana getirilerek, “Üreten kesim açısından bu sürecin yönetilebilir kılınması için bir paketiniz, bir programınız, bir çalışmanız var mı?” sorusu yöneltildi.

“bu biçimde bir şeyin olmaması mümkün mü? Alışılmış ki var.” diyen Erdoğan, iki değerli takviye paketi hazırladıklarını bildirdi. Bunlardan birinin ek istihdama dayanak paketi, ötekinin imalata dayalı ithal ikamesi dayanak paketi olduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

“19 yıldır, nasıl sanayicisinden esnafına ve dar gelirlisine kadar milletimizin her kesitinin yanında durduysak, bu süreçte de hiç kimseyi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız ve ihmal etmedik, ihmal de etmeyeceğiz. Zira bu millet ile biz iktidar olduk. ‘AK Parti milletin partisidir’ dedik ve bu biçimde yürüdük. Olağan bizim şu anda ek istihdama takviye paketimiz nedir diye sorarsanız, küçük ve orta ölçekli işletmelerimize yönelik 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza istihdama katkıları sebebiyle her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar kredi garanti fonu kefaletiyle krediye erişim imkanı sağlıyoruz. Bu paketten İŞKUR aracılığıyla yaralanmak isteyen işletmelerimizin Toplumsal Güvenlik Kurumu personel ve patron hisseleri, 12 ayın sonuna kadar kredi faizlerinden düşülecek. bu biçimdece yeni istihdam yapacak işletmelerimize faizsiz kredi imkanı sunmuş olacağız ki maksadımız kısa müddette 11 bin firmamızın toplam meblağı 10 milyar lirayı bulan bu krediden yaralanmasını sağlayarak, 50 bin yeni istihdamın önünü açmak.

Bunun yanında bir de imalata dayalı ithal ikamesi dayanak paketimiz var ki bu paketle de uzun vadeli kredi imkanı oluşturarak, üretime ve ihracata öncelik veren yatırımları destekliyoruz, destekleyeceğiz. Bilhassa 3, 4, 5 ve 6. teşvik bölgelerinde yer alan 58 ilimiz ile ilçelerinde yatırım yaparak, istihdam oluşturacak girişimcilerimize bir müjdemiz var. Onu da bu akşam açıklayalım. Bu girişimcilerimizin hazine dayanaklı kredi garanti fonu kefaletiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın vereceği 7 puana kadar faiz dayanağıyla yatırım yapmalarının önünü açıyoruz. Toplam fiyatı 10 milyar lirayı bulan bu takviyeden atılım programı kapsamında öteki vilayetlerimiz de faydalanabilecektir. İşletmelerimize, girişimcilerimize bu akşam buradan güzel olsun diyoruz.”

(Sürecek)

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası sizce #AsgariÜcret ne kadar olmalı?#AsgariÜcretTespitKomisyonu

— Haberler (@Haberler) November 30, 2021

AA / Ferdi Türkten – Son Dakika Haberleri