Siddaramaiah (solda) ve DK Shivakumar, Karnataka başbakanlığı için iki aday.
Yeni Delhi:
Parti, hafta sonu yapılan seçimleri kazandıktan sonra Karnataka’nın bir sonraki başbakanını atamanın eşiğindeyken, Rahul Gandhi de dahil olmak üzere üst düzey kongre liderleri Çarşamba günü Siddaramaiah ve DK Shivakumar ile bir araya gelecek.
İşte bu hikaye için 10 maddelik rehberiniz:
Yeni Delhi:
Parti, hafta sonu yapılan seçimleri kazandıktan sonra Karnataka’nın bir sonraki başbakanını atamanın eşiğindeyken, Rahul Gandhi de dahil olmak üzere üst düzey kongre liderleri Çarşamba günü Siddaramaiah ve DK Shivakumar ile bir araya gelecek.
İşte bu hikaye için 10 maddelik rehberiniz:
Kongre’nin genel seçimlerdeki kesin zaferinin ardından Karnataka başbakanlığı göreviyle ilgili gerilim, parti lideri Mallikarjun Kharge’nin dün gece iki adayla görüşmesinin ardından Çarşamba günü dördüncü gününe girdi.
Kaynaklar, çoğu MLA’nın desteğine sahip olduğu için Kongre’nin 75 yaşındaki Siddaramaiah’ı göreve atamaya yaklaştığını ve kaynakların şimdi görevin 61 yaşındaki Shivakumar’ı gemiye getirmek olduğunu söylüyor.
Kaynaklara göre, Bay Shivakumar, Bay Kharge ile yaptığı görüşmede Siddaramaiah ile olan açmazda geri adım atmayacağını belirtmişti.
Siddaramaiah, Pazartesi gününden bu yana Delhi’de bulunuyor ve burada en üst mevki yarışında en önde olduğu yönündeki spekülasyonların ortasında üst düzey kongre liderleriyle bir araya geldi. Ne zaman açıklanacağı sorulduğunda, “Bekleyip görelim. bilmiyorum.”
Bay Shivakumar, işinden alınsa bile isyan beklemediğini vurguladı. “Parti isterse beni görevlendirsinler… Evimiz birleşti. Burada kimseyi bölmek istemiyorum. Benden hoşlansan da hoşlanmasan da ben sorumluluk sahibi bir adamım. Aldanmayacağım ve ‘Şantaj yapmayacağım’ dedi.
Devlete gönderilen gözlemci heyeti tarafından yeni seçilen milletvekillerinin görüşleri hakkında parti yönetimine bilgi verildi. Kararı, partinin gelecek yıl yapılacak genel seçimlerdeki geleceğini kesinlikle etkileyecek.
Siddaramaiah büyük bir çekiciliğe sahip bir lider olarak görülüp 2018’de tam bir dönem görev yapmış olsa da, Bay Shivakumar güçlü organizasyon becerileriyle tanınır ve zor zamanlarda becerikli ve Kongre’de sorun çözücü biri olarak kabul edilir. Adaylardan herhangi biri için uzlaşmak, diğerini ve onun destek tabanını – parti içinde ve dışında – yabancılaştırabilir.
DK Shivakumar durumunda, siyasi açıdan önemli Vokkaligas’ın büyük bir parçası olabilir. Bay Siddaramaiah söz konusu olduğunda, bu, MLA’ların bir kısmının onu ve azınlıkların, diğer geri sınıfların ve Kongre için topluca oy kullanan Dalitlerin eski bir sosyal birleşimi olan AHINDA platformunu desteklediği anlamına gelebilir.
Siyasi açıdan önemli Lingayat topluluğu şimdi başbakanlık görevine sahip çıktı. Tüm Hindistan Veerashaiva Mahasabha Lingayat kuruluşu, Bay Kharge’ye yazdığı bir mektupta, Kongre tarafından aday gösterilen 46 Lingayat liderinden 34’ünün kazandığını belirtti.
Siyasi yorumcular, Kongre’nin açık bir çoğunluk kazandığı ve 224 üyeli mecliste 135 sandalye elde ettiği geçen hafta yapılacak genel seçimlere aylar kala yaklaşan bir bataklığa tanık oldular.