Yeni Delhi:
Karnataka’nın bir sonraki Başbakanı Siddaramaiah ve müstakbel yardımcısı DK Shivakumar, bu gece Bengaluru’ya vardıklarında fırtınalı bir resepsiyonla karşılandılar. İki lider gülümsedi ve sabah 3’teki atılımdan sonra aynı ifadeyi sürdürdü.
İşte bu büyük hikayedeki 10 puanlık kopya kağıdınız:
Karnataka’nın bir sonraki Başbakanı Siddaramaiah ve müstakbel yardımcısı DK Shivakumar, bu gece Bengaluru’ya vardıklarında fırtınalı bir resepsiyonla karşılandılar. İki lider gülümsedi ve sabah 3’teki atılımdan sonra aynı ifadeyi sürdürdü.
İşte bu büyük hikayedeki 10 puanlık kopya kağıdınız:
Bay Siddaramaiah ve DK Shivakumar, resmi seçimin yapıldığı Yasama Partisi oturumuna katıldı. Ayrıca Vali Thawarch ve Gehlot ile bir araya geldiler ve bir hükümet kurma iddiasında bulundular. Yemin töreni 20 Mayıs günü saat 12:30’da yapılacak.
Kaynaklara göre, Bay Shivakumar’ın dönemin ortasında Bay Siddaramaiah’ın yerine geçebileceği bir 50:50 güç paylaşımı anlaşmasına ilişkin kabaca bir anlaşma var.
Ancak kaynaklar, bunun Kongre’nin gelecek yıl yapılacak genel seçimlerdeki performansına bağlı olacağını söyledi. Karnataka’nın Parlamento’da 28 sandalyesi var ve bu onu çekişmeli eyaletlerden biri yapıyor.
Üst görev için beş günlük çıkmaz, eski Kongre Başkanı Sonia Gandhi’nin müdahalesinin ardından çözüldü ve DK Shivakumar, Bay Siddaramaiah’tan Başkan Yardımcılığı görevini kabul etmeye ikna edildi. Ayrıca partinin kontrolüne de sahip olacak ve altı bakanlık seçme hakkına sahip olacaktı.
Üst makam talebinden geri adım atmayı reddeden Bay Shivakumar, sonunda “parti için fedakarlık yapmayı” kabul etti. Haberler’ye verdiği röportajda, “Biz onu üst yönetime bıraktık, onlar karar veriyor. Partinin menfaati şahsi menfaatin üzerindedir. Yüksek komutanın kararını kabul etmek zorundayım.”
Fikrini değiştirmesine neden olan şeyin Sonia Gandhi’nin müdahalesi olup olmadığı sorulduğunda Bay Shivakumar, “Bayan Gandhi’yi veya Gandhi ailesini bu konuya dahil etmek istemiyorum. Rahul (Gandhi) ji ile yeni tanıştım. Mallikarjun Kharge ile tanıştım. AICC (Tüm Hindistan Kongre Komitesi) görevlileriyle görüştüm, o kadar.”
Ancak Kongre Üyesi ve Bay Shivakumar’ın kardeşi DK Suresh, Haberler’ye “mutlu olmadıklarını” söyledi. “Ağabeyim başbakan olmak istiyordu. Bu karardan memnun değiliz” dedi.
Kongre, BJP’nin “diktatörlüğe değil uzlaşmaya” inandığını söyleyerek partide kaos iddialarını reddetti. BJP’den Basavaraj Bommai, beş günlük bir halk çıkmazının Kongre’de bir “birlik eksikliği” gösterdiğini iddia etmişti.
Siddaramaiah deneyimli bir politikacı, yetenekli bir yönetici. Bu seçimde çok katkısı oldu. Aynı şekilde, PCC Başkanımız dinamik bir parti organizatörüdür ve kadroya elektrik vermiştir. Her ikisi de Karnataka’daki Kongre partisinin büyük varlıkları,” dedi kıdemli Kongre lideri KC Venugopal.
Başbakanlık ve parti uyumu konusu, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde Kongre için çok önemli. Bay Shivakumar’ın siyasi açıdan önemli Vokkaliga topluluğunda takipçileri olsa da Siddaramaiah, ezici bir çoğunlukla Kongre’yi desteklemiş olan azınlıkların, diğer geri sınıfların ve Dalitlerin eski bir sosyal bileşimi olan AHINDA platformunun desteğini alıyor.