Popüler spor spikerine dönüşen kulüp binası şakacısı Bob Uecker, 90 yaşında öldü

YodaUsta

Global Mod
Global Mod
Birinci ligde yakalayıcı olarak aşağılık hikayelerini spor muhabiri ve ticari atıcı olarak ikinci kariyerine hayat veren komik bir anlatıya dönüştüren kulüp binası şakacısı Bob Uecker, Perşembe günü Menomonee Falls, Wisconsin'deki evinde öldü. 90 yaşındaydı.

Ailesi, kendisinin uzun süredir yayıncılığını yaptığı Milwaukee Brewers tarafından yapılan bir açıklamayla ölümü duyurdu. Açıklamada, 2023'ün başlarından bu yana küçük hücreli akciğer kanseri tedavisi gördüğü belirtildi.

Uecker, 1960'larda büyük lig oyuncusu olarak geçirdiği altı sezon boyunca dikkat çekici olmadığını kanıtladı. Kariyerinde ortalama 0,200 vuruş yaptı, 14 home run yaptı ve 74 run sürdü. Kariyerinde yedek oyuncu olarak Milwaukee ve Atlanta Braves, St. Louis Cardinals veya Philadelphia Phillies için sezon başına 62 maçtan fazla başlamadı.

Uecker, Mickey Herskowitz'le birlikte yazdığı “Catcher in the Wry” (1982) adlı anı kitabında, “Sahip olduğum yeteneklerle bu kadar uzun süre dayanmak, insan ruhunun bir zaferiydi” dedi.

Kendini küçümseyen hikayeler anlattı – bazıları doğru, bazıları değil – sanki bir stand-up komedi gösterisi için malzeme toplamak amacıyla beyzbol oynamış gibi.

“Bir kez yılın ikinci lig oyuncusu seçildim” dedi. “Maalesef o noktada iki yıldır zaten binbaşıdaydım.”

Uecker sığınakta ve arenada geçirdiği her zaman ona derin bir beyzbol bilgisi aşıladı. Bu, 1971'de oyun bazında seslendirme yapmaya başladığı ve geçen sezona kadar devam ettiği Brewers için yaptığı radyo yayınlarında açıkça görülüyordu.

Uecker, yakın bir oyunun çok fazla zeka gerektirmediğini fark etti, ancak bir aksilik bunu gerektiriyordu.

2015'te MLB Network'e “İşimiz iyi olmadığında, insanları dinlemeye devam etmek için bir şeyler yapmalısınız” dedi. O anlarda, uzun süredir Milwaukee'li bir atıcıya atıfta bulunarak, “Pete Vuckovich'in burada olduğu her gün burun kıllarından bahsettim” diye ekledi.

Uecker, Milwaukee'de sevilen bir figürdü – ekibin yaptığı açıklamada “Brewers'ın ışığı” ve “kalplerimizdeki kahkaha”ydı – ve Miller Lite birası için popüler bir reklam kampanyasındaki komik dönüşleriyle ülke çapında tanındı. 1980'lerde ve başarılı komedi filmi “Major League”de (1989) eski Cleveland Kızılderililerinin kurgusal sesi Harry Doyle rolüyle.

Düşük kalorili biranın tadının güzel mi, yoksa daha az mı doyurucu olduğunu tartışan Miller Lite kampanyasına pek çok spor yıldızı katıldı.

En ünlü reklamında Uecker, bir beyzbol stadyumunda tribün koltuğuna oturmak için mücadele etti. Ancak bir mübaşir onun yanlış koltukta olduğunu söyleyince Uecker, “Ah, ön sırada olmam lazım!” diye yanıtladı. Bunun yerine, stadyumun tenha bir yerinde bir koltuğa oturtuldu.

Boş koltuklar denizinin ortasında, “İyi koltuklar, ha, dostum?” diye bağırdı.

Uecker'in bu kadar uzaktan görülmesi, imajının o kadar bir parçası haline geldi ki, 2014 yılında Milwaukee'deki Miller Park'ın üst güvertesine onun bir heykeli dikildi.

Heykelin dikildiği gün, “Sonunda gittiğimde bu şekilde gitmek isteyebileceğimi düşünüyorum” dedi. “Oturarak ve yerden yukarıda.”

Özellikle bu, basketbol sahasına dikilen ikinci Uecker heykeliydi. İki yıl önce Brewers, stadyumun dışında, Hall of Fame oyuncuları Henry Aaron ve Robin Yount'un yakınında bir açılış yapmıştı.

Uecker'in arkadaşı ve meslektaşı spor muhabiri Bob Costas, törende “Eğer yakından dinlerseniz, Henry'nin heykelinin taşınması için yalvardığını duyabilirsiniz” dedi.

Robert George Uecker 26 Ocak 1934'te Milwaukee'de doğdu. İsviçreli bir göçmen olan babası August bir alet ve kalıp imalatçısıydı ve annesi Mary (Schultz) Uecker evi yönetiyordu. Uecker'ler, Brewers'ın eski ikinci lig versiyonunun evi olan Borchert Field yakınında yaşıyordu. Genç Bob ve arkadaşları sık sık maçları izlemek için gizlice içeri girerlerdi.

Uecker'in standart şakalarından biri, Braves'in kendisiyle 3.000$ karşılığında sözleşme imzalama teklifine babasının öfkeli tepkisi ile ilgiliydi.

Uecker, “Biz fakir bir aileydik ve dürüst olmak gerekirse onun o kadar da parası yoktu” dedi. “Sonunda başardı ve beni tekrar evden terk ettirdi.”

Uecker, Braves'in ikinci lig sisteminde güç ve ortalama elde etti. 1961 sezonu öncesinde Braves'in birinci lig takımına girdiğini düşünüyordu ancak teknik direktör Chuck Dressen onu bir uyarıyla Louisville'in ikinci lig takımına gönderdi.

Uecker, Dressen'in kendisine “Beyzbolda palyaçoya yer yoktur” dediğini hatırladı.

Ama görünüşe göre vardı. 1962'de Braves'e katıldı ancak sezonun bir kısmını ikinci liglerde geçirdiği 1963'te olduğu gibi idareli oynadı.

1964'te Cardinals'a, 1965'te Phillies'e ve 1967'de Braves'e (Atlanta'ya taşınmıştı) takas edildi. Övünecek çok az şeyi olan bir kariyerinde, en çok 1965'te, geleceğin Hall of Fame atıcıları Sandy Koufax ve Gaylord Perry'ye karşı yaptığı iki home run ile gurur duyuyordu.

Uecker MLB Network'e şaşkınlık numarası yaparak “Perry bunun hayatının en kötü günü olduğunu söyledi” dedi. “Sadece beyzbol hayatı değil. Tüm hayatı boyunca.”

Uecker, Cardinals'ın Yankees'i yedi maçta mağlup ettiği 1964 Dünya Serisi'nde oynamasını engellemek için bir Cardinals antrenörünün kendisine hepatit virüsü enjekte ettiğini iddia etti. Takımın kadrosunda yer aldı ancak bu oyunların hiçbirine katılmadı – ilk sırayı yakalayan Tim McCarver her vuruşta oynadı ve 0,478'lik vuruş yaptı.

Uecker'in tüm istatistikleri arasında en çok göze çarpan biri var: 1967'de paslı toplarda Büyük Liglere liderlik etti. Sadece 76 maçta 27 atışın onu geçmesine, yuvarlanmasına veya hızla geçmesine izin vermek olağanüstü bir başarıydı; modern beyzbol tarihinde bir yakalayıcı için en kötü savunma performanslarından biriydi.

Ancak bu hatalar kısmen anlaşılabilirdi. Bu yakalanamayan atışların çoğu Braves'ten Phil Niekro tarafından atılan çırpınan mafsal toplarıydı. Niekro için 1967 çığır açan bir sezondu ve daha sonra Uecker'in kendisini muşta dışında hiçbir şey atmaya teşvik etme konusunda ona teşekkür etti.

Niekro 1988'de The Oklahoman'a şöyle demişti: “Ueck bana, eğer bir gün kazanan olacaksam, her zaman mafsallı topu atmam gerektiğini ve onun da onu yakalamaya çalışacağını söyledi.”

Uecker'in Niekro'nun yakalanması zor atışındaki deneyimi, onun en çok alıntılanan sözlerinden birine ilham kaynağı oldu.

“Bir mafsal topunu yakalamanın yolu,” dedi, “yuvarlanması durana kadar beklemek ve sonra onu almaktır.”

Uecker'in oyun günleri, bir önceki sezon 0,146'ya ulaştıktan sonra 1968'de Braves'in onu serbest bırakmasıyla bereketli bir şekilde sona erdi.

Zorlukla kazanılan karanlığa düşmedi. Örgütün konuşmacı bürosunda ve televizyon yayınlarında Braves için çalıştı. Doğal komedi zamanlaması ve şamatacı kişiliği onu ziyafetlerde popüler bir konuşmacı haline getirdi ve bu da onu 1969'da Atlanta gece kulübünde tutan trompetçi Al Hirt ile arkadaşlığa yol açtı.

Hirt daha sonra Uecker'in “Johnny Carson Başrollü The Tonight Show”a başlamasına yardımcı oldu; burada Carson, düzinelerce sahnede Uecker'in donuk yorumlarına kıkırdadı.

Programa ilk kez katıldıktan sonra Uecker, Carson ve arkadaşı Ed McMahon'un beyzbol hikayelerinin doğru olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdiklerini hatırladı.

Uecker, golf analisti David Feherty'nin Golf Channel'daki dizisi “Feherty” üzerine 2016 yılında yaptığı bir röportajda, “Uzaklaştım ve Johnny'nin Ed'e 'Bu adam gerçekten beyzbol oynadı mı?' dediğini duydum.” dedi. “Ve Ed 'Ben de öyle düşünüyorum' diyor. Hiçbiri benim birlikte oynadığıma inanmadı.”

Brewers'daki yayın kariyeri dolambaçlı bir yoldan başladı. Major League Baseball'un takım sahibi ve gelecekteki komiseri Bud Selig tarafından izci olarak işe alındı. Ancak Selig, Uecker'i “şimdiye kadar sahip olduğum en kötü izci” olarak nitelendirdi, özellikle de ilk keşif raporlarını patates püresi ve akşam yemeğinden aldığı sosla bulaştığı için teslim etti.

Uecker, 54 yıl boyunca Brewers oyunlarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra, 1976'da ABC Sports'un “Pazartesi Gecesi Beyzbolu” serisinde analist olarak çalıştı ve 1982'ye kadar burada kaldı. Bir akşam, Al Michaels ve Howard Cosell ile görüştüğü bir maç sırasında Uecker, Cosell'i açıkça yanlış olan stratejik bir noktada düzeltti.

Michaels'ın otobiyografisine göre Cosell, “Uecky, bakış açını anlıyorum” dedi. “Ama bu kadar inatçı olmana gerek yok. Asiliğin ne anlama geldiğini biliyorsun, değil mi?”

Zeki Uecker cevapladı: “Tabii ki Howard. Eğer bir kamyonun olsaydı ve ben onu ödünç alsaydım, bu senin ödünç aldığın bir kamyon olurdu.”

Uecker, 1990'larda NBC'nin sunucusu olarak ağa geri döndü, ancak Brewers'taki işini her zaman sürdürdü.

Cleveland Indians'ın ölmekte olan kurgusal versiyonunda Charlie Sheen ve Tom Berenger'ın rol aldığı “Major League”de Harry Doyle rolünde Uecker, kendisinin sarhoş, her şeyi anlatan bir uzantısını oynadı. ünlü olanlar.

Sheen karakteri vuruş bölgesinin birkaç metre uzağına bir atış yaptığında Doyle, “Juuuuuuust biraz orada” diyor ve gelişigüzel bir şekilde şunu ekliyor: “Köşeyi denedim ve kaçırdım.”

Bu Doyle'un en berbat açıklaması değildi ama ister Küçükler Ligi'nden ister Büyükler Ligi'nden gelsin, çılgınca yanlış yönlendirilen her atışla eşanlamlı hale geldi. Uecker, karakteri 1994 ve 1998'de “Major League”in devam filmlerinde canlandırdı.

Uecker aynı zamanda “Mr. Amerikalı bir aile için çalışan İngiliz bir uşak hakkında bir sitcom olan Belvedere, 1985'ten 1990'a kadar ABC'de yayınlandı.

Uecker, 2003 yılında Beyzbol Onur Listesi'nden Ford C. Frick Yayın Mükemmelliği Ödülü'nü aldığında pişmanlığını dile getirdi.

Arkasında oturan Hall of Famer'lar gülerken, “Hâlâ bir oyuncu olarak girmem gerektiğini düşünüyorum ve hiç de kızgın değilim” dedi.

Ayrıca 1980'lerin sonlarında Wrestlemania etkinliklerinde spiker olarak iki kez görünmesi nedeniyle WWE Onur Listesi'ne alındı. 1988'de bir defasında Uecker, dev elinden “ayak” olarak söz etmesinden rahatsız olan Dev André tarafından kısa süreliğine boğulmuştu.

Uecker, boşandığı ancak yeniden bir araya geldiği uzun süredir ortağı olan Judy Uecker'den sağ kurtuldu; kızı Sue Uecker; bir oğul, Bob Jr.; üç torun; ve üç torun çocuğu. Diğer oğul Steve, 2012 yılında San Joaquin Vadisi ateşinden kaynaklanan komplikasyonlardan öldü; Başka bir kızı Leann Uecker Ziemer, 2022'de ALS'den öldü. Joyce Jahn ile olan evliliği boşanmayla sonuçlandı.

Uecker 1964 Dünya Serisinde oynamamış olsa da sahada unutulmaz bir an yaşadı. Louis'deki Busch Stadyumu'ndaki 2. Maçtan önce, bando mola verirken sahanın dışında duran bir tubayı eline aldı.

1995'te Chicago Tribune'e “Onu giydim, sahanın dışına çıktım ve uçan toplara vurmaya başladım” dedi. “Hepsini yakalayamadım. Bazılarının tubasında ezikler kaldı ama ben birkaç tane yakaladım.”

Kardinaller onun şakasından pek hoşlanmadılar. Ekip, tubadaki hasar nedeniyle Dünya Serisi kazananının 8.622 dolarlık çekinden 260 dolar kesti.