Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik

CatWalk

New member
Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde bir dizi değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklere nazaran, özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim çalışanı işten ayrılması halinde bir yıl beklemeksizin bir öteki okulda işe başlayabilecek. Yeni yönetmelikte “tek taraflı mukavele ile işten ayrılan eğitim işçisine bir yıl rastgele bir özel öğretim kurumunda nazaranv verilmez ” hususu kaldırıldı. Ayrıyeten, özel öğretim kurumlarında gorevlendirilen eğitim çalışanının çalışma müsaadelerini uzatma onayının haziran ayı ortasında toplu olarak alınması uygulamasında da değişikliğe gidildi. Uygulamanın alanda yarattığı zorluklar dikkate alınarak kontrat mühleti bitmeden yeni kontrat yapılması zorunluluğunun kaldırılması ve İş Kanunu’na ahenk sağlamak maksadıyla husus bir daha düzenlendi.

İŞKUR’DA EĞİTİM ÇALIŞANI GÖREVLENDİRİLMEYECEK
Öte yandan İŞKUR tarafınca işbaşı eğitim programı ve gibisi programlar kapsamında kurumlarda eğitim işçisi gorevlendirilmeyeceği, yalnızca öbür işçinin nazaranvlendirilebileceği de yönetmelikte düzenlendi. Buna bakılırsa, başka işçiyle yapılacak kontratlarda bakılırsav müddeti de İŞKUR programlarında belirtilen mühlet kadar olacak.

KARMA KULLANM ALANLARINDA ÖZEL OKUL AÇILABİLECEK
Yönetmelikte karma kullanım alanlarında okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim okulu yahut özel eğitim okullarının açılmasına ait kaideler da belirlendi. Düzenlemeyle, ticaret, hizmet ve konut üzere alanları birleştiren karma kullanım alanlarında da özel okul açılabilecek. Ayrıyeten usta öğretici ve yabancı lisan alanında gorevlendirilecek usta öğreticilere ait tarif, vilayetler içindeki uygulama farklılıklarını önlemek gayesiyle daha açık bir sözle güncellendi.

DEĞİŞİKLİKLER NE MANAYA GELİYOR?
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) İdaresi Heyeti Lideri Zafer Öztürk, yapılan değişiklikleri şu biçimde yorumladı:
* Özel öğretim kurumlarında bakılırsav alacak usta öğreticilerin, en az orta öğretim mezunu olmaları gerektiğine dair değişiklik yapılmış. Buna nazaran usta öğreticiler en az ortaöğretim mezunu olacak.

* Özel okulların, açılacağı binalarla ilgili husus de değişikliğe gidilmiş. Belirli kapalı alan büyüklüğüne sahip ticaret, konut, turizm üzere farklı kullanım niteliğindeki yapılarda en az 500 metrekare bahçe alanı bulunması ve müstakil bir binanın kullanım hakkının okula ilişkin olması koşuluyla okul açılabilmesine müsaade veren fıkralar eklenmiş.

* Çalışma müsaadeleri uzatma onayıyla ilgili hususta yer alan “Haziran ayı içerisinde müracaat kuralı yürürlükten kalkmış. Yani artık yabancı öğretmenler toplu olarak çalışma müsaadesi başvurusu yapmayacak.- Ayrıyeten değişliklerden bir başkasıyla de “nazaranvinden ayrılanlara bir yıl müddetle kurumlarda nazaranv verilmez” sözü yürürlükten kaldırılmış.