Öğretmenler velilerden takviye bekliyor

CatWalk

New member
Eğitim Teşebbüsü Islahatı, Eğitim İzleme Raporu 2021: Öğretmenler belgesinde öğretmenlerin salgın şartlarından nasıl etkilendiklerine odaklanan bir rapor yayınladı. Raporda yer alan öğretmen görüşlerine nazaran çocukların toplumsal durumları ve hazır bulunuşlukları geçmiş senelera göre gerilemiş durumda.

SİSTEMSEL BİR TEKLİF YOK
Uzaktan eğitim mühleti uzadıkça öğretmenler hem kendi motivasyonlarını yüksek tutmak birebir vakitte öğrencilerinin derslere ilgisini canlı tutmak için ağır efor harcadılar. Öğrenciler içinde artan öğrenme kayıpları, uzaktan eğitimde de makul devirlerde yapılan yüz yüze eğitimde de öğretmenleri zorladı. Öte yandan okulların açılma/kapanma kararlarının sık değişmesi zorluklar oluşturdu. Öğretmenler, bu belirsizliklerden ve kararların sık sık değişmesinden olumsuz etkilendiler. Seyreltilmiş yüz yüze ve uzaktan eğitimde sınıflarında kurdukları sistemlerin, sistemlerin değişmesi onları etkiledi. Belge kapsamında gerçekleştirilen öğretmen görüşmeleri, yüz yüze başlayan 2021-22 eğitim-öğretim yılında da öğretmenlerin düzgün olma hâlinin çocukların okula ahengiyle yakından ilgili olduğuna işaret ediyor. Öğretmenler bu hususta yaşadıklarını şu biçimde anlatıyor:

“Üç hafta okul kurallarını anlattım. Çocukların toplumsal ilgileri zayıflamış, birbirleriyle bağlantısı unutmuşlar. Her teneffüste bir gerginlik, arbede çıkıyor. Bu zorluyor bizi.” – Sınıf Öğretmeni D., İzmir.

“2021-22 eğitim yılında birinci sınıfları okutmaya başladım. Çocuklar okula döndüklerinde ne kadar fazlaca yalnız kalmışlar bunu gördük. Oyundan uzaklar, memnun değiller. Salgında âlâ olmaları için her istedikleri yapılmış sıklıkla. ‘Hayır’ı görür görmez, duyar duymaz sinirleniyorlar. Okul öncesi eğitim almadan gelen öğrencim olurdu lakin salgın yüzünden okul öncesi eğitim alıp gelen öğrenci sıfırlandı. Hazır bulunuşlukları daha makûs durumda. Sıkılıyorlar.” – Sınıf öğretmeni B., İzmir.

“Öğrencilerim salgın başladığında 1. sınıftı. Davranışsal olarak tam gelişemeden 3. sınıf oldular. Sınıfımda farklı akademik düzeylerde öğrenciler oluştu. Bu kayıpları gidermek için ağır gayret harcıyorum. En hayli velilerin dayanağına gereksinimim var. Okul müdürü de bizlere soruyor öğrenme kayıplarıyla ilgili ne yapmayı planlıyorsunuz diye. Sistemsel olarak bize sunulmuş bir teklif yok.” – Sınıf Öğretmeni M., Mersin

ÖĞRETMENLERİN MUHTAÇLIKLARI ANLAŞILMALI
Ulusal Eğitim Bakanlığı; Türkçe, matematik ve fen bilimlerinde salgından kaynaklanan öğrenme kayıplarının tespit edilmesi maksadıyla Türkiye genelinde 26-27 Ekim 2021 tarihlerinde resmi ve özel okulların 7, 8, 11 ve 12’nci sınıflarında tahsil nazarann öğrencilere yönelik Kazanım Kıymetlendirme Uygulaması gerçekleştirdi. ERG raporda, bu çalışmanın, gözlemlenen öğrenme kayıplarının nasıl giderileceğine dair bir yol haritasına dönüşmesinin kıymetli olduğunu, öğrenme kayıplarını sınıflarında direkt gözlemleyen öğretmenlerin tecrübelerinin dikkate alınması ve öğretmenlerin gereksinimlerine odaklanan tahlillerin süratlice paylaşıma sokulmasının değerli olduğunu vurguladı. Raporda, bilgilerin merkezi olmaktan hayli okul seviyesinde kıymetlendirilmesi ve tahlillerin de okul ve sınıf seviyesinde tasarlanmasının daha tesirli sonuçlar doğurabileceğini, birebir vakitte sürecin eksiksiz ilerlemesi için öğretmenlerin muhtaçlıklarının neler olduğunu anlamaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiği önerildi.

EĞİTİM ISLAHATI TEŞEBBÜSÜ KİMDİR?
Eğitim Islahatı Teşebbüsü (ERG), eğitimde yapısal dönüşüme nitelikli bilgi ve farklı görüşlerle katkı sağlamak için bağımsız, kâr gayesi gütmeyen bir teşebbüs olarak 2003 yılında kuruldu. ERG, her çocuğun kaliteli eğitime erişiminin teminat altına alınması emeliyle çalışıyor, her yıl eğitim alanındaki gelişmeleri izleyerek ‘Eğitim İzleme Raporları’nı yayınlıyor, eğitim siyasetlerinin süreç ve çıktılarını uygunlaştırmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için araştırma ve siyaset dokümanları hazırlıyor.