MEB’den 6 ayda 3 bine yakın patent başvurusu

CatWalk

New member
Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019’dan itibaren fikri mülkiyet hakları çalışmaları kapsamında patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına tartı vermeye başladı. Bu kapsamda, birinci adımı mesleksel eğitimde attı. Fikri mülkiyet çalışmalarına bilhassa mesleksel eğitim Ar-Ge merkezlerinde yük verilerek 2020’de 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 eserin tescili alındı. MEB, çabucak sonrasında fen liseleri ve BİLSEM’lerde de fikri mülkiyet çalışmalarını başlattı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı dayanağıyla 81 vilayette 183 BİLSEM’de nazaranv yapan öğretmenlere yönelik fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda eğitimler düzenlendi. BİLSEM’lerde yürütülen projeler bir daha yapılandırıldı. Bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. BİLSEM’ler 2021’in birinci altı ayında 101 patent, 168 faydalı model, 1695 tasarım ve 10 marka olmak üzere 1974 eser müracaatında bulundu.

MEB, her bir BİLSEM’den en az bir eser tescili olmak üzere 2021’de 183 eser tescili almayı hedefliyordu. Müracaatlar sonunda 520 eserin tescili alındı. bu biçimdece 2021’in birinci altı ayında maksada ulaşıldığı üzere yüzde 184 artış elde edildi.

Mesleksel eğitimde ise 2021’de 850 eser müracaatında bulunuldu ve 12 patent, 13 faydalı model, 45 tasarım ve 39 marka olmak üzere 109 eserin tescili alındı. MEB, mesleksel eğitimde 250 eser tescili almayı hedefliyordu. bu biçimdece birinci altı ayın sonunda bu gayenin de yüzde 44’ü gerçekleştirildi.

Fen liselerinde ise bu yıl müracaatta bulunulan 165 eserden 9’unun tescili alındı. MEB, her bir fen lisesinden en az bir eser tescili olmak üzere 2021’de 320 eser tescili almayı hedefliyor.

BİRİNCİ ALTI AYDA 638 ESER TESCİLİ ALINDI
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, hususa ait yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak mesleksel eğitim, BİLSEM ve fen liselerinde fikri mülkiyet konusunda bir yılda hayli değerli uzaklık aldıklarını belirtti.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı ile yaptıkları iş birliği kapsamında 81 vilayette yönetici ve öğretmenlere fikri mülkiyet süreçleri ile ilgili verilen eğitimleri tamamladıklarını kaydeden Özer, “Ayrıca, Bakanlık bünyesinde 81 vilayette yürütülen çalışmaların uyumunu sağlamak ve gerekli dayanağı vermek üzere fikri mülkiyet ofisi kurduk. 2021’in birinci altı ayında mesleksel eğitim, BİLSEM’ler ve fen liselerinde fikri mülkiyet kapsamında toplam 2 bin 989 eser tescil müracaatında bulunduk ve altı ay sonunda bu müracaatlardan 638 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini aldık. Müracaatların çoğunluğu hala kıymetlendirme aşamasındadır” bilgisini paylaştı.

BİRİNCİ ALTI AYDA TESCİL AMACININ YÜZDE 85’İ GERÇEKLEŞTİ
Fikri mülkiyet farkındalığını ortaöğretim kurumlarına yaygınlaştırmak istediklerinin altını çizen Özer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mesleki eğitimde aldığımız uzaklık daha sonrasında fen liselerimizde ve BİLSEM’lerde fikri mülkiyet konusunda kıymetli adımlar atmaya başladık. Kurulan bu iş birliği ile 81 vilayetteki tüm fen liselerimizin ve BİLSEM’lerimizin yönetici ve öğretmenlerine yönelik eğitimler düzenledik. 2021’de 320 fen lisemizin ve 183 BİLSEM’in her birinin en az bir eser tescil etmesini hedefliyoruz. Mesleksel eğitimde de 250 eser tescili hedefliyoruz. ötürüsıyla 2021’de toplam 753 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili almayı hedefliyoruz.

Birinci altı ayda tescil maksadımızın yüzde 85’ine ulaşmış bulunuyoruz. Birinci altı ayda elde edilen muvaffakiyete baktığımızda gelinen nokta pek sevindirici. ötürüsıyla, 2021’de önümüze koyduğumuz gayeye çarçabuk ulaşacağımız üzere maksadı aşacağımıza da inanıyorum. bu biçimdece fikri mülkiyet ve sınai haklarla ilgili ortaöğretim kurumlarımızda ve Bakanlığımızda pek kuvvetli bir tecrübe ve kültür oluştu. Bu çalışmalar gelecekte epeyce daha güzel bir noktaya taşınacaktır.”

Bu süreçteki çalışmalara daima takviye olan Türk Patent ve Marka Kurumu Lideri Prof. Dr. Habip Asan’a teşekkür eden Özer, “Ayrıca, bu süreçleri başarılı bir biçimde yürüten Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Mesleksel ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, 81 vilayet ulusal eğitim müdürümüze ve çalışma arkadaşlarına da teşekkür ediyorum” dedi.