Kılıçdaroğlu, CHP TBMM Küme Toplantısı’nda konuştu: (3)

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Kılıçdaroğlu, CHP TBMM Küme Toplantısı’nda konuştu: (3) CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3600 ek gösterge ve minimum fiyat konusundaki açıklamalarını sıralayarak, “Sen onu benim külahıma anlat. Saraya anlatabiliyor musun? Anlatamıyorsun. Gücün var ise, ‘Bu üçü çıkmadan elimi kaldırmayacağım.’ dersin. bu biçimde derim ki, sahiden Cumhur İttifakı ortasında MHP’nin bir tartısı var.” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Tbmm Küme Toplantısında yaptığı konuşmada, iktidara gelmeleri halinde özel halk otobüslerine ait mevzuatın tekleştirilmesi için çalışma yapacaklarını söylemiş oldu.

Bu otobüsleri fiyatsız kullanan bireylerin fiyatının genel bütçeden karşılanmasını istediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, özel halk otobüslerinde pahalanan plakayı, sürücünün kıdem tazminatı olarak gördüklerini, bu niçinle iktidarlarında herkese plaka vermeyeceklerini belirtti. Sürücülerin maaşlarına objektif bir kurala göre her yıl artırım yapılacağını da söz eden Kılıçdaroğlu, kamunun bu kısma taahhüt ettiği fiyatın vaktinde ödenmemesi halinde faiz uygulanması, yeni araç alımlarında ise düşük faizli kredi verilmesini sağlayacaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, halk otobüsü sürücüleriyle CHP’nin isim kardeşliği bulunduğuna da işaret ederek, her iki ismin de temelini halkın oluşturduğunu lisana getirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak çalışan süreksiz Kur’an kursu öğreticileri ve vekil imam hatiplerle görüştüğünü belirterek, 25 bin süreksiz Kur’an kursu öğreticisi ile imam hatipten 14 bininin işine son verildiğini söylemiş oldu. Bu bireylerin, nazaranvlerini yapabilmeleri için 2 yılda bir KPSS’ye girdiklerini ayrıyeten Din Hizmetleri testine de tabi tutulduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, “Öyle sokaktan bulunup da gel bu işi yap denilen şahıslar değil. Ayda 1000 lira ile 1300 lira içinde, açlık ve yoksulluk sonunun, taban fiyatın altında bir para alıyorlar. Takımlı öğreticilerle birebir işi, daha sıkıntı kurallarda yapıyorlar. hiç bir teminatları yok. Her sene istifaya zorlanıyorlar, işe alınırken bir daha mukavele yapıyorlar. İşsizlik Sigortası’ndan yararlanamıyorlar. Haftalık, yıllık fiyatsız müsaadeleri yok. Ayda iki gün müsaade hakları var lakin kullandıkları vakit aylıklarından kesiliyor.” halinde konuştu.

Bu şahısların, evvel AK Parti’yi ziyaret ederek meselelerini ilettiklerini; devrin Başbakanı, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın bu sorunu çözeceklerini dediğini aktardı. Kılıçdaroğlu, “(Bu çarpıklığı ve yanlışı ortadan kaldırmak için hükümetimiz ortaya irade koydu.) Ne vakit? 2016. Hangi tarihteyiz, 2021. İrade nerede? Çöp sepetinde, bu biçimde bir irade yok.” kelamlarını sarf etti.

İktidarın, ondan sonrasındaki süreçte de bu bölüme yönelik vaatlerde bulunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’ın konuşmasından daha sonra MHP ‘Acaba rol kapabilir miyiz?’ diye, çabucak kanun teklifi vermiş, 2018’de. Kanun teklifinde bunların takıma alınmalarıyla ilgili düzenleme öngörülmüş. Teklifi veren Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı. İsmet Büyükataman, Devlet Bahçeli ismine tweet atıyor: ‘Kadro alamayan taşeron personeller, 4/B’li, vekil, kontratlı, fahri ve süreksiz statüde çalışanlar takıma alınacaktır.’ Rastgele bir şey yok, tık yok.” tabirlerini kullandı.

Öte yandan Cumhur İttifakı’nın yayımladığı bir kitapta da bu kesite takım verileceği vaadinin yer aldığını belirten Kılıçdaroğlu, “daha sonra BBP’de 2019’da veriyor. Bunlardan bir şey çıkmaz, bir halt olmaz, biliyoruz. Bunu yapacak olan CHP’dir. Biz halkın partisiyiz, ayrımcılık yapmayız, alın terine paha veririz, birilerinin emeğinin sömürülmesine müsaade vermeyiz. Tıpkı işi yapan tıpkı fiyatı alacak, eşit işe eşit fiyat diyoruz, bizim ideolojimiz budur.” kelamlarını sarf etti.

Kılıçdaroğlu, partisinin küme başkanvekillerine bu kısmın meselelerinin tahlili için kanun teklifi hazırlamaları talimatını verdi.

MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin bugünkü TBMM Küme Toplantısı’nda EYT’lilere ait açıklamasını anımsatan Kılıçdaroğlu, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“(EYT’lilerin sorunu çözülmeli, 3600 ek gösterge çözülmeli, minimum fiyat yükseltilmeli.) Sen onu benim külahıma anlat. Saraya anlatabiliyor musun? Anlatamıyorsun. Gücün var ise, ‘Bu üçü çıkmadan elimi kaldırmayacağım.’ dersin. bu biçimde derim ki, nitekim Cumhur İttifakı ortasında MHP’nin bir yükü var. Yapmıyorsa müdahale ediyor, derim. Yalnızca salı günü bir konuşma, ‘3600 ek gösterge çıkmalı.’ 2022’nin sonuna attı Erdoğan, ‘Çıkarmayacağım.’ diyor. EYT’lilerin problemini birisi ‘Çözeceğim.’, başkası ‘Çözmeyeceğim.’ diyor. Nasıl bakıyorsun sen buna? ‘Asgari fiyat artsın.’ Artsın, elinden tutan mı var? Hükümetin ortağısın. ‘Ortağı değilim.’ diyorsun fakat şartsız ortağısın. ‘hiç bir beklentim olmadan sonuna kadar seni destekleyeceğim.’ diyorsun.”

“Hukukla helalleşmeyi karıştırmamak lazım”

CHP önderi Kılıçdaroğlu, iktidara geleceklerini lakin bunun kendisine yetmediğini anlatmaya çalıştığı ve Türkiye için kaleme aldığını söylemiş olduği mektubu okudu. Mektubunda, hayatının her evresinde kendisi için sarayların, konvoyların zerre kadar ehemmiyeti bulunmadığını, konutundan ve mütevazı hayatından mutlu olduğunu lisana getiren Kılıçdaroğlu, şu biçimde devam etti:

“Ne yapayım ben tüm bunları, konvoyları, sarayları? Tüm bunların tek bir manası var benim için, o da ülkemizin makus talihini kırabiliyor muyum? Şayet kırabiliyorsam ben iktidar olayım. Olayım ki çocuklarımıza bembeyaz bir Türkiye bırakalım. Görüntümde söylemiş oldum, ben ülkemizde iktidar olmaktan fazlaca, iz bırakan, öbür bir miras bırakan biri olarak anılmak istiyorum. Bizden daha sonra da gelecek yüz tane iktidarlar da, bizim üzere bir şeyler ekleyerek yürüsün. Batıda nasıl iktidar değiştiğinde kimse telaş hayatıyorsa, işte bu biçimde bir Türkiye olsun istiyorum. Yaralarımızı sarmamız lazım. Biliyorum kimileriniz zorlanıyor bu mevzuyu konuşmakta. Yaralar hala açık. Fakat yapacağız. Çocuklarımız, geleceğimiz için yapacağız. Bizim gördüğümüzü, yaşadığımızı milletimizin çocukları gelecekte yaşamayacak, yaşamamalı. Bundan daha büyük bir ödül olur mu Allah aşkına?”

Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşmenin, “yüzleşmek, barışabilmek, devam edebilmek.” manasına geldiğini, yarası olan topluluklarla helalleşeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Hukuk öteki. Kim ne hata işlediyse, onun karşılığı hukuktur. Hukukla helalleşmeyi karıştırmamak lazım. Onunla esasen helalleşmek imkansız. Hukuk onun hesabını soracak. Görüntüde da söylemiş oldum. Bir de medyada kimilerinin, ‘Ne hoş, muhalefet aslına bakarsan kazanıyor, ne gerek vardı tüm bunlara.’ demesine hüzünlendim. Zira bunlar, bu söylemiş olduklerimi strateji zannediyor. Ne stratejisi? Ben gelecekte, bu ülke çocuklarının, arkamdan bu ülkeyi barıştırdığımı söylemelerini istiyorum. bu biçimde anılmak istiyorum. Ne stratejisi? Evlatlarımız, diyorum. Hangi strateji çocuklarımızın geleceğinden daha kıymetli? Helalleşeceğiz dostlarım. Açık yaralar var, biliyorum sıkıntı olacak lakin muhakkak yapacağız ve başaracağız. 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz. Roboski ile helalleşeceğiz. Bakın hukuk öteki, helalleşme diğer. Bu insanlara devlet tazminat ödeyecek ancak bir taraftan da helalleşeceğiz.”

Sivas ve Kahramanmaraş mağdurları, Diyarbakır hapishanesi mahkumları, “mahalleleri gasp edilip sürülen” Romanlar, “varlık vergileri altında inim inim inlemiş azınlıklar” ve 6-7 Eylül olaylarının mağdurları, “mahkemelerde süründürülen” askerler ve aileleri, bugün Londra’ya göç etmiş en parlak genç beyinler, Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi ve Soma ile helalleşeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, kelamlarını şu biçimde tamamladı:

(Bitti)

AA / Seval Ocak Adıyaman – Son Dakika Haberleri