Kerala’da Sabarimala tapınağındaki kötü yönetim nedeniyle kitlesel protestolar

YodaUsta

Global Mod
Global Mod
Yeni Delhi:

Kerala’da, bu yıl son derece yüksek hacı akınına uğrayan Sabarimala tapınağındaki “kötü yönetim” nedeniyle kitlesel protestolar yaşandı. Protestolar, Sabarimala’daki Lord Ayyappa tapınağına giderken 11 yaşındaki bir kızın bayılarak ölmesinden bir gün sonra geldi.

Sabarimala’yı ziyaret eden hacıların sayısı 6 Aralık’tan bu yana keskin bir şekilde arttı ve bu da tepedeki tapınağın önünde büyük kuyrukların oluşmasına yol açtı. Bazı ziyaretçiler 18 saatten fazla beklemek zorunda kaldıklarını söylüyor. Birçoğunun barikatların üzerinden atlaması kitlesel paniğe ve merdivenlerde kaotik görüntülere neden oldu.

Başbakan Pınarayi Vijayan, hacılara rahatsızlık vermeden durumun kontrol altına alınması için yetkililerden kontroller yapmalarını istedi. Acil bir toplantıda sanal kuyruk rezervasyon limitinin 10.000 azaltılmasına ve yeni maksimumun günlük 80.000 olarak belirlenmesine de karar verildi. Darshan süresi de bir saat uzatıldı.

BJP Yuva Morcha işçileri, eyalet hükümetini kötü yönetmekle suçlayarak Sabarimala’daki sekreterliğin önünde protesto gösterisi yapıyor. Gençlik derneği, türbeye giden yolda sadece uzun bir kuyruk olmadığını, aynı zamanda temel olanakların da bulunmadığını iddia ediyor.

“Başbakan bu kadar kalabalığı beklemediklerini söylüyor. Hacılar yiyecek, su ve temel ihtiyaçlar olmadan acı çekiyor” dedi BJP’den Kummanam Rajasekharan.

Bu vahim durum, Kerala Yüksek Mahkemesini, türbeyi ziyaret eden hacılara yardım sağlanması konusunda yetkililere talimat vermeye sevk etti.

Mahkeme, “Travancore Devaswom Kurulu, bu tür yerlerde hacılara eğitim kurumlarındaki NSS gönüllüleri aracılığıyla veya ilgili yerel özyönetim kurumlarının yardımıyla içme suyu ve bisküvi sağlanıp sağlanamayacağını inceleyecek” dedi.

Mahkeme ayrıca polisten kuyrukların ibadet edenlerle aşırı kalabalıklaşmasını önlemesini ve buraları her gün temiz tutmasını istedi.