Kerala, Lakshadweep okullarında Malayalam dilinin İngilizceye çevrilmesini kınadı

YodaUsta

Global Mod
Global Mod
Thiruvananthapuram:

Kerala hükümeti Perşembe günü, Lakshadweep hükümetinin eğitim departmanındaki tüm okulları Malayalam’dan CBSE İngilizcesine dönüştürme yönündeki son talimatıyla ilgili “ciddi endişesini” dile getirdi.

Kerala Eğitim Bakanı V. Sivankutty, Lakshadweep hükümetinin hareketini şiddetle kınadı ve Birlik Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan’a, kararın gözden geçirilmesi ve yeniden değerlendirilmesi için müdahale talebinde bulunan bir mektup yazdı.

Mektupta, bu hareketin öğrencilerin çeşitli eğitim fırsatlarını tehlikeye atacağına dikkat çekti.

Kendisi, Lakshadweep’teki çocukların yalnızca CBSE müfredatını çalışmaları gerektiği yönündeki talimatın “onların temel eğitim haklarının doğrudan ihlali” olduğunu yazdı.

Bakan mektubunda, şu anda adada toplam öğrenci nüfusu 12.140 olan 34 okulun bulunduğunu söyledi.

Kendisi, bu öğrencilerin Malayalamca ve İngilizce dilindeki Kerala müfredatı ve seçilmiş okullardaki CBSE müfredatı da dahil olmak üzere çeşitli eğitim olanaklarından faydalandıklarını söyledi.

Adadaki çocukların çoğunun Kerala müfredatına göre okullara kaydolduğunu da sözlerine ekledi.

“Bu politikanın, özellikle ilköğretim düzeyinde çocukların eğitiminin sosyo-kültürel geçmişlerini hesaba katması gerektiği yönündeki temel prensibi göz ardı ettiğini görmek cesaret kırıcıdır” dedi.

Bay Sivankutty ayrıca, Lakshadweep hükümetinin tek tip bir müfredat getirerek, öğrencilerin kültürel bağlamıyla tutarlı eğitimin önemini vurgulayan Eğitim Hakkı Yasası’nın özünü ihmal ettiğini söyledi.

Lakshadweep hükümetinin eğitim müdürlüğünün aldığı bu kararın özellikle endişe verici olduğunu, çünkü adadaki çocukların kendi seçtikleri dilde eğitim haklarının reddedildiğini söyledi.

Mektupta, “Lakshadweep’teki öğrencilerin eğitim haklarının korunmasını ve daha kapsayıcı bir yaklaşımın benimsenmesini sağlamak için bu politikanın gözden geçirilmesi ve yeniden değerlendirilmesi için acil müdahalenizi talep ediyoruz” denildi.

Bakan, Lakshadweep’teki çocukların eğitim çeşitliliğini ve haklarını korumak için Merkezin müdahalesini talep etti.

Lakshadweep hükümeti geçtiğimiz günlerde, birlik bölgesindeki eğitim departmanı altındaki tüm okulları Malayalam’dan CBSE İngilizcesine dönüştürmeye karar vererek eğitim sisteminde büyük bir değişiklik yaptığını duyurdu.

Birlik Bölgesi Eğitim Müdürü 12 Aralık’ta bu konuyla ilgili bir emir yayınladı.

2024-25 akademik yılından itibaren bölümdeki tüm okulların yalnızca 1. Sınıftan itibaren CBSE İngilizce orta düzeydeki öğrencileri kabul edeceği belirtildi.