Henüz yapılmadı, Karnataka Başbakanı Siddaramaiah büyük başörtüsü yasağını ilan ettikten sonra açıklama yaptı

YodaUsta

Global Mod
Global Mod
Karnataka hükümeti enstitülerde başörtüsü takma yasağını kaldırmayı planlıyor

Bengaluru:

Başbakan Siddaramaiah Cumartesi günü, medyada başörtüsü yasağının kaldırıldığını iddia eden haberlerden bir gün sonra, Karnataka hükümetinin eğitim kurumlarında başörtüsü takma yasağının kaldırılması yönünde herhangi bir talimat vermediğini söyledi.

Önceki BJP hükümetinin başörtüsü takma yasağı protestolara yol açmıştı.

Dün Mysuru’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Siddaramaiah, kadınların isterlerse başörtüsü takabileceklerini söylemişti. Yorum, başbakanın yasağın kaldırılması emrini verdiği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Ancak Siddaramaiah bugün gazetecilere verdiği demeçte, Karnataka hükümetinin resmi olarak eğitim kurumlarında başörtüsü takılmasına izin veren herhangi bir emir yayınlamadığını söyledi.

“Henüz bunu yapmadık (başörtüsüne izin verdik). Birisi bana bir soru sordu, ben de cevapladım. Evet, hükümet yasağı kaldırmayı düşünüyor. Ancak konu önce hükümet yetkilileriyle görüşülecek” dedi Siddaramaiah bugün Reporter’a.

Başörtüsü yasağını kaldırma planı, partinin eski başbakan Basavaraj Bommai yönetimindeki BJP’yi mağlup ettiği bu yılın Mayıs ayındaki seçimlerden önce zaten Kongre gündemindeydi.

Siddaramaiah, insanları kıyafet ve kast temelinde böldüğü iddiasıyla BJP’ye saldırırken, BJP, Kongre’nin politikalarını “yatıştırma siyaseti” olarak nitelendirdi.

Başörtüsü davasında Yüksek Mahkeme, hükümetin ne giyilmesi gerektiğini düzenleme yetkisine sahip olup olmadığı konusunda bölünmüş bir karar vermişti. Mahkeme, konuyu ileri taşımak için üç yargıçtan oluşan bir heyet oluşturmayı değerlendireceğini açıklamıştı.

Bay Bommai, “Konu Yüksek Mahkeme’de devam ederken, Başbakan bunu dikkate bile almıyor ve Lok Sabha seçimlerini gözetlerken azınlıkları memnun etmeye karar veriyor” dedi.

Başörtüsü tartışması, Aralık 2021’de Udupi Devlet PU Koleji’ndeki altı kızın sınıfta başörtüsü takma izninin reddedilmesiyle başladı. Bu, 2024 genel seçimleri yaklaşırken artık başka bir siyasi mesele haline geldi.