Helalleşme bildirisi seçim stratejisi mi? Kılıçdaroğlu merak edilen soruyu yanıtladı

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Helalleşme bildirisi seçim stratejisi mi? Kılıçdaroğlu merak edilen soruyu yanıtladı Chp Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Haber türk TV’de Muharrem Sarıkaya moderatörlüğünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“HATADAN DÖNMEK ERDEMDİR”

“UZLAŞMA KÜLTÜRÜNÜ HAPİSHANEDE DEĞİL MASA BAŞINDA YAPALIM”

Kılıçdaroğlu, kelamların şöyle devam etti:

“Bu ülkede acıların yaşanmasını istemiyorum, insanların bir ortada özgürce tartışmalarını istiyorum. Bütün isteğim çocuklarımıza hoş bir yüzyıl bırakalım. Yaşanan acılardan ders çıkaranlardan birisiyim ben. 68 olayları yaşadık, gençliğimizde insanlara önyargılarla yaklaşılırdı. Davacılar ile devrimciler mahpusa fikir ‘Biz niçin hengame ediyoruz’ dediler. Uzlaşma külçeşidini hapishanede yapmayalım, masa başında, sohbet sırasında yapalım diye düşündüm.

“OY DEVŞİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Kurumlar da kusur yapabilirler. Kusur kurumun kendisinden değil yönetenden kaynaklanır. Yanlışlar, yanlışlar olabilir. Gönül kırmış olabilirsiniz, yaptığınız yanlışlarla insanları mağdur etmiş olabilirsiniz. Bunlar hafızalarımızda duruyor. Kıymetli olan yarayı deşmek değil yarayı kapatmak. Siyasetçiler bu yaraları daima kaşıyarak oy devşirmeye çalışıyorlar. Biz Türkiye’nin sıkıntılarından kopuyor, bu yaralarla uğraşmaya başlıyoruz. Buradan çekip çıkarmak lazım. Biz oturalım, bu memleketi nasıl kurtaracağız, ekonomiyi nasıl düzelteceğiz, eğitim sistemi felaket, dış siyaset gelip, nerelere dayandı? Önümüzde sağlıklı dengeli tartışmamız gereken alan bu. Bir gelecek vizyonuyla biz önümüzdeki süreci nazaranlim, o çerçevede götürelim.

“PARTİ TABANININ HELALLEŞMEYLE İLGİLİ BİR SORUNU YOK”

Parti tabanında bir sorun yok. Ben ilçe liderleriyle, vilayet liderleriyle görüşüyorum. Tenkit geldiği anda benim vilayet liderim bunu epeyce rahat söyler, milletvekili arkadaşlarımız da rahatlıkla söyler. Zira bizde liderlik sultası yoktur. Bunu alanda gözlemliyoruz. CHP tabanının takip ettiği medya, toplumsal medya ve başka alanlar var. Lehte bu doğrudur diyen muharrirler da var, yanlıştır diyen müellifler da var. Biz CHP olarak tenkitleri büyük bir hürmetle karşılarız. Bizim kusurlarımız olabilir. Çocuklarımıza kavgasız bir Türkiye bırakmak zorundayız. Uygunluk, hoşluk, iktisat, eğitim, edebiyat, şiir, sporda yarışmalılar. Bunu entelektüel derinliği vakit ortasında olmalı. Kısır tartışmalardan biraz çekilelim.

“28 ŞUBATÇILAR ADİL YARGILANMADI”

Biz iktidar değiliz. olaylarda mağdur olanlar var. Roboski’ye milletvekili arkadaşlarımız gitti, hoş bir rapor hazırladılar. Bu bir üstlenme olayı değil. Hak ihlalleri demetinin Türkiye’ye getirdiği açmaz. Yoksa o günlerde CHP iktidarda değil ki. 28 Şubatçılar adaletle yargılanmadılar. Onların haklarını da savunacağız. Beni severler, sevmezler başka bir şey. Haksızlık var ise onun üzerine gitmek zorundayız.

“SİYASAL İDAMLARIN YAPILMASI GERÇEK DEĞİL”

27 Mayıs’ta siyasal idamların yapılması aslında yanlışsız değil. Orada da biz yokuz aslına bakarsanız. İktidara en yakın olduğumuz devirde askeri darbeler olmuştu. 27 Mayıs olmasaydı birinci seçimde CHP iktidar olacaktı. Ben genel lider olduğumda birinci ziyaret ettiğim yerlerden birisi Adnan Menderes‘in mezarıdır. Celal Bayar’ın mezarına karanfiller bıraktım. Devlet müsamaha ve engin insan sevgisiyle yönetilir. Kin, intikam, hesabını soracağım vs. Hesabı siyasetçi değil var ise bir hata mahkemeye göndereceksiniz.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şu biçimde:

“Benim CHP’ye uzaklıklı olan bölümlerle yaptığım toplantıların sonunda bir epeyce kişi ‘helalleşmemiz lazım’ diye hoş temennilerde bulundular. Ben bunu kamuoyuna açık toplantılarda da dillendirdim. Birbirimizi anlamamız gerektiğini, oturup konuşmamız gerektiğini tabir ettim. Kavram biraz benden çok, benim dışımda CHP’ye aralıklı olan kısımların dillendirdikleri kavramdı. Hoş bir kavram aslında. Barış, sevgi, müsamahaya davet yapan bir kavram.

bir epey etrafla yan yana geldik, konuştuk. Bir televizyon programında söz ettim, bir gazetede manşet oldu. Benim yaptığım görüntü geniş kitleler tarafınca paylaşılınca aniden öne çıktı. Biz kanılarımızı oturup tartışırız, konuşuruz. Yaptığımız davet Türkiye ve insanımız açısından son derece pahalı. Var olan sıkıntılara önyargıyla yaklaşıyoruz, önyargılardan kurtulabilirsek epeyce hoş şeyler yapabiliriz. Farklı niyetleri bir ortaya gelerek tartışabiliriz.

“TÜRKİYE’NİN BURADAN ÇIKMASI LAZIM”

Siyaset kutuplaştı, birbirimize farklı gözlerle bakmaya başladık. Neredeyse yan yana geldiğimizde birbirimizin yüzüne bakamayacak konum içine giriyoruz. esasen bu toplum iktisat, aile ömrü, işsizlikte meseleler yaşıyor. Problemleri çözmek yerine birbirimize önyargı ile bakıp, suçlamanın manası yok. Türkiye’nin buradan çıkması lazım. Daima birlikte sakince oturup ‘Bu sorunu nasıl çözeriz’ dememiz lazım. Geleceğe bakmamız lazım, helalleşmenin özünde gelecek var. Oturalım, tartışalım. Nasıl düzeltebiliriz? Önyargıları kırdığımız andan itibaren farklı bir Türkiye, farklı bir anlayış. Yunus’un dediği üzere sevgiyle…

Bir sürü mağduriyet var. Yalnızca başörtüsü değil. Ben birinci başörtüsü yasağının yanlışsız olmadığını İBB adayı iken Okmeydanı mitinginde söylemiştim. Yusuf Ziya Özcan YÖK Lideri iken ‘Yapmayın bu yasakları kaldırın’ demiştim. Kendisi de bu mevzuda açıklama yaptı. Artık o mağduriyetleri telafi edemeyiz. Üniversiteye devam edemedi, büyük acılar yaşadı. Onların acılarını anlamalıyız, yaşadıkları problemleri anlamalıyız. Tıpkı acıların yaşanmaması için gelecek inşa etmeliyiz.

“BİR BİREYE HAKSIZLIK YAPILIYORSA TARAFINA BAKMADAN HAL ALMAMIZ GEREK”

Roboski’yi ve başkalarını söylemiş oldum. Diyarbakır hapishanesindeki azaplar, 28 Şubat mağdurları diyorsunuz, ondan sonrasında 28 Şubatçıların yargılanması sağlayan FETÖ tertibi var. Onlara da yapılan yanlış olduğuna inanıyorum. Bir bireye haksızlık yapıldığı vakit bizden olup olmadığına, benim yanımda olup olmadığına bakmaksızın haksızlık karşısında net hal takınmamız lazım. Bir ortak hissede oluşturmalıyız. Bir kişi mağdursa yanına gidelim, oturalım, konuşalım, sorunu çözelim.

15 Temmuz’dan daha sonrasında bir telefon geldi, 1 hafta geçmiş. Bayan öğretmen Ankara’da gözaltına alınmış. Bayan yeni doğum yapmış. Ben o çocuğun anne sütü emmesi gerektiğini söylemiş oldum, ‘hayır yapmayız’ dediler ve beni FETÖ’cü olarak suçladılar. Bu çocuğun anne sütüne muhtaçlığı var. aslına bakarsan nezarette kalmayacak bu çocuk. Bunun için uğraş ettikten daha sonra gerçekleşti bu. Ben bu hanımı hiç görmedim. Bir haksızlık var mı? Evet vardı. Geleceğe bakacağız, benzeri bir hak ihlali olmasın diye uğraş edeceğiz.

“HELALLEŞME İLE HUKUKU KARIŞTIRDILAR”

Gayret dün başörtüsüydü tahminen önümüzdeki gün öteki bir şey çıkar önümüze. İnsanların yanlışlarından ders çıkarması lazım. Bunun yolu oturmak, konuşmak, istişare etmek, danışmak. Her yaptığımız gerçek mudur? Hayır, o denli bir kural yok. Yanılgı beşere mahsus bir kavramdır. Zira biz aklımızla hareket ederiz, bizim dışımızdaki canlılar hisleriyle ön sezileriyle hareket eder. Rab’ın bize verdiği sorgulamak üzere bir yetimiz var. Yanlış mahkeme kararları da verilebilir, beşerler mağdur olabilir. Güneydoğu’da hastaneyi basmaları. Kadıncağız adalet diye bekliyor. İnsanın içi eziliyor. Bir bayan oğulları gitmiş, kocası hastanenin ortasında tüple öldürülüyor. Bununla ilgili dava açılamıyor, davaya kapalılık sonucu koyuluyor. Demeliyiz ki burada adalet olmalı, bir hak teslim edilebilmeli. Helalleşme ile hukuku da karıştırdılar. Hukuk başka lakin helalleşme biraz daha farklı. Helalleşme kucaklaşma, sevgiyi hâkim kılmadır. bu biçimde bakmamız gerekiyor.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE HİÇBİR İNDİRİM OLMAYACAK”

Bayana yönelik şiddetin arttığını hepimiz biliyoruz. Bunun toplumsal, sosyolojik niçinlerine bakmak, araştırmak gerekir. O da akademik dünyanın konusu, bu mevzuda epeyce çalışma var. Bayana yönelik şiddet konusunda siyasetçilerin hayli hassas olması lazım. Politikler var olan yasalar karşısında, ‘o gün kravat taktı, hakime hürmet gösterdi, güzel biçimden yararlandı, düşük cezadan kurtuldu’ bu yanlışsız değil. Bunu mutlaka bitirmemiz gerekiyor. hiç bir indirim olmayacak, en ağır biçimde cezalandırılacak. Geçen İstanbul’da öldürülen bir kızcağız vardı. İşine giden kızı elinize alıp kılıçla öldürüyorsunuz. Anne perişan, nişanlısı perişan, baba perişan, hepimiz üzgünüz. Bunun telafisi mümkün değil lakin bu çeşit olaylara yol açan ortamı sonlandırmamız gerekiyor. Burada vazife yüklü olarak siyasetçilere düşüyor. Toplumsal barışı sağlamak, kullanacağımız lisana itina göstermek. Bütün bunları yapmak mümkün.

Bir, Yargıtay’da bununla ilgili özel bir dairenin kurulması istiyoruz. İki, bu hususta özel mahkemelerin olmasını istiyoruz. Üç, aile ortasında çatışma olduğu vakit olay karakola intikal ettiğinde, en az bir bayan polisin olduğu grup tarafınca olayın irdelenmesini, çözülmesini istiyoruz. Bayana yönelik şiddet buralarda görülmeli. Bunu yapmak istiyoruz. olağan olarak bu yapılabilir. Bu davalara bakıldığında, bizim içtihat dediğimiz misal olaylar karşısında karar verilmesi üzere bir kararı da ortaya çıkaracaktır.

CHP’li aydınlar diye özel tarif bildiğim kadarıyla yok. Aydın olarak tanımladığımız bireyler doğal olarak bizi eleştirebilirler, bunları hürmetle karşılamak gerekiyor. Sanki söylemiş olduklerimiz gerçek mu, buradan yola çıkarak birtakım sorular hazırladım. örneğin, bu ülkenin insanlarının helalleşmeye muhtaçlığı var mı? Bana bakılırsa var. Bu ülkenin insanları toplumsal vasatlıktan kurtulmalı mı, olağan olarak kurtulmalı, daha önemli bir entelektüel seviyeyi yakalayabilmeliyiz. Birbirimizi hürmet ve ölçülü eleştirebilmeliyiz. Önyargılarımızdan kurtulabilecek miyiz? Kurtulabilirsek emin olun epey şeyi çözmüş olacağız.

“DEMOKRASİ HASRETİMİZ VAR”

27 Mayıs keşke olmasaydı, bunu tekraren söylemiş oldum. O devirde merhum İsmet İnönü, idamlar olmasın diye basın toplantısı yaptı, ‘Yapmayın’ dedi. Cemal Gürsel’e ‘Bu idamları yapmayın’ dedi, mektup yazdı ‘Yaparsanız büyük yanılgılar olur’ dedi. Bu kusurlar oldu. Biz bu yaraları deşerek siyaset yapmayalım. Siyasetçiler olarak bunlardan ders çıkarılması gerektiğini bilelim. İkinci yüzyıla nasıl bir Türkiye olarak gireceğiz biz? İşsizliği bitmiş olduren, maden rafineriler kuran, ihracat yapan, demokratik standartlarını kendi ülkesine getiren. Ben başka başkanlara gelin demokratik standartları kendi özgür irademizle yapalım dedim. Demokrasi hasretimiz var ve yapacağız.

Katiyetle bunların tamamını yapacağız. Bu ülkede hiç kimse ‘Ben haksızlığa uğradım’ dediğimde bağımsız yargı olacak, onu dinleyen siyasi otorite olacak, problemleri çözecek. Siyasi otorite haksızlığa karşı sessiz kalırsa, görmezden gelirse aslında en büyük haksızlığı yapmış olur. Öldürülen, eşi ve çocukları öldürülen hanımın, Suruç’ta öldürülen hanımın hala elinde adaletle orada beklemesi. Kadıncağız Türkçe bilmiyor. Avukatı bana izah etti. İnsanın biraz vicdanı sızlar. Fakıbaba düzgün bir insan. Bürokrat ve hekim iken tanırım. Haksızlığa tahammül edemiyor. Bakın kaç savcı değişti. Haksızlığı kimler tarafınca yapıldığını biliyorsunuz. Ben oraya genel lider yardımcısı arkadaşı bakılırsavlendirdim. Gittiler görüştüler, savcıyla görüştüler. Bunu önümüzdeki ay parlamentoya getireceğiz. Bayan eline bir kağıt adalet istiyor. Orada bile müsaade vermediler.

CUMARTESİ VE DİYARBAKIR ANNELERİ

Cumartesi ve Diyarbakır anneleri adalet istiyor mu? Evet istiyor. Lakin ‘Bu anne bize yakın, öbürünü yerin tabanına batırayım, zira bize oy veriyor’. Siyaseti bu alandan çıkarmamız lazım. Diyarbakır anneleri de haklı. Öbür taraftan çocuğun mezarını göstermiyor. Galatasaray meydanında oturuyorlardı. Hayır burada oturmayacaksınız dendi. Evlatlarını görmeden bu anneler öldü. Devlet söylemiş olduğiniz kurum bu kadar zalimce yönetemez. Anne de biliyor çocuğu öldü yahut öldürüldü, lakin ona mezarını gösterin. Mezarını gösterseniz geri gelecek mi, gelmeyecek doğal. Fakat benzeri bir olayı bu coğrafya yaşamasın artık.

“TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ YOK”

Gerginliği kim çıkarıyor? Ben gerginlikten yana değilim, oturup uygarca tartışmalıyız. Evvelce siyasi parti önderleri televizyonda özgürce tartışırlardı. Bu kaldırıldı, demokratik standartlarda aşınma var, Türkiye’de demokrasi yok, insan hakları ihlalleri üzücü boyutta. Emin olun o denli olaylar anlatıldı ki dün bana sahiden içim karardı. Bir biçimiyle bunun aşılması lazım. Uyuşturucu önümüzdeki süreç içerisinde en büyük tehlike olarak toplumun önünde duracaktır. Türkiye’nin buradan muhakkak çıkması lazım. Evet Türkiye’nin önemli sıkıntıları var, problemleri çözemiyorlar doğrudur. Bugün iktisat tam bir felaket ortasındadır. Neyin ne olacağını kimse bilmiyor; yarın değil 1 saat daha sonra ne olacağını kimse bilmiyor.

Devlette liyakat kalmamış, bakanlar bakan değil. Bakan ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yangınları söndüreceğiz’ diyor. Ne demek bu? Yangınları söndürmek için talimat mı olur. Cumhurbaşkanının ‘Bay Kemal’ demesinden rahatsız değilim. Biz onun tahlil üretmesini istiyoruz. Emekliye iki maaş ikramiyeye direndiler, taşeron personele direndiler, en son TRT hissesini kaldırdılar. Artık artırımlar gereğince yansımadı. Toplumada önemli tedirginlik var. Bunun altından nasıl çıkacaklar bilmiyorum. hiç bir karar yok. Aldıkları kararlar toplumu asla rahatlatmıyor. Gerginliği yaratan kendisi gerginlikten besleniyor. Eleştirdiğim her bahsin altında tahlilini söylüyordum.

Artık bir mevzuyu eleştiriyorsak nasıl çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. kimi vakit uyuyorlar kimi vakit uymuyorlar. Bu sistem Türkiye’yi buraya getirdi. Bundan daha sonra daha da berbata götürecek. Bizim erken seçim talebimiz vatandaşımız daha büyük sorunla karşılaşmasın diye. Bakın kış aylarında kaç kişinin elektriği kesildiğini duyacaksınız. Numan Kurtulmuş minimum fiyatın yükseltilmesini savunuyor, iktidarda değil misiniz siz? Yönetilemeyen bir Türkiye gerçeği var.

“SİSTEMİ DEĞİŞTİREMEZLER”

Biz bunu deyince hakaret ediyorlar, hiç birisi umurumda değil. Sistemi değiştiremezler. Bir kişi egosuna yenilmişse sistemi değiştiremez. Biz buna kibir diyoruz. Her şeye ben karar veririm, her şeyi ben bilirim noktasına gelmişse, bu ruhsal yapıdan kurtulamamışsa onun sistemi değiştirmek diye bir niyeti yok. Yüzlerce, binlerce kişinin ataması bir kişinin imzasına bağlanmış durumda. 72 bin takımlı ataması bir bireye bağlanmış. 72 gün atama için kaç gün olması lazım. Dünyada bu biçimde bir devlet yok, tarihte de yok aslında. Bunu söyleyince hakaret ediyorlar, gerginlik yaratıyor. Millet, millet diyorsunuz. Tamam gidelim sandığa. Yahut referandum yapsınlar, seçime gidilsin mi diye.

BAŞÖRTÜLERİN KAMUDA YER ALMASINA NASIL BAKIYOR?

bakılırsaceksiniz, en ufak bir kuşkunuz olmasın. Hem söyleyip hem yapmamak samimi durmamak demektir. Benim temel özelliğim söylemiş olduklerimin ardında durmamdır. Ben samimi bir beşerim. Bu olay beni dahi aştı. Toplumun her kesiti bu olayı tartışmanın dışına çıkarmış durumda. Biz geleceğe yaraları kaşıyarak değil daha hoş bir gelecek inşa edelim diyorum. Yaralar hala açık, ancak yapacağız. Çocuklarımız, geleceğimiz için yapacağız. Bir tarafa yazın, gazetecisiniz.

Devlet idaresindeki temel kural liyakattır. Bir tabibi getirip Merkez Bankası Lideri yapamazsınız. Tıp fakültesinde dekan yapabilirsiniz. İnşaat mühendisini tarımla ilgili alanda nazaranvlendiremezsiniz. En son iktisatçılar küçük ayrımlarda işbölümüne giden ülke gelişmiş ülkedir tarifi yapıyor. Bizde şu anda Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayan bir kurum olmaktan çıkmış durumda. Fiyat istikrarı nazaranvi Merkez Bankası’na verilmiş durumda. Ancak bu bakılırsavi yapamıyor. Merkez Bankası’na müdahale ediliyor.

“MERKEZ BANKASI’NIN FİYAT İSTİKRARI SAĞLAMA KAPASİTESİ YOK”

“Dün sayın Erdoğan açıklama yapıyor, ‘Merkez Bankası bırakın da bağımsız karar versin.’ Birebir Erdoğan Meclis’te ‘Merkez Bankası Liderini bakılırsavinden aldık, zira laf dinlemiyordu’ diyordu. Hangi Erdoğan? Dünya kamuoyu Merkez Bankası Liderinin bağımsız olmadığını Erdoğan’ın kendi açıklamalarından dinliyor. Merkez Bankası Lideri’ne nazaranvi TBMM veriyor. Lakin Erdoğan bu kanunu iğdiş ediyor. Fiyat İstikrarı Kurulu kuruldu. Hiç toplandı mı pekala? Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı sağlama kapasitesi yoktur. Para Siyasetleri Konseyi’ne arkeolog tayin edildi. Tarihi paraları mı inceleyecek orada? Efendim faizi indireceğiz, hoş, asıl yardım etmek istiyorsan, faizi indiriyorsun dolar çıkıyor, doları indirirsen faiz üst çıkacak. Faizi devlet alıyor. Yıllık faiz 19.2. Pekala 1’e indirsin. Vatandaş borcunu ödeyemeyince yüzde 19.2 faiz alıyorsunuz, indir, sıfır yap. Yetki sende. Faizini düşür götürsün yatırsın. Merkez Bankası’nın faiz indirmesi elinde dolar tutanlara, bankada parası olanlara yarıyor. Köprülere para ödenecek? Kim ödeyecek, halk ödüyor, bizle ödüyoruz. Dolar yükseldi, Avro yükseldi tamam. Pekala ne olacak bu milletin hali?

Sayın Erdoğan şunları yapacağız diye paket açıklıyor mu? Açıklayamaz. 128 milyar dolar, o tarihlerde dolar 7-8 lira mıydı, tahminen de 6 liraydı bilmiyorum. 128 milyar alanların elde ettiği kara bakın. Damat giderken at izi it izine karıştı diye açıklama yaptı. Merkez Bankası bunu niye araştırmadı? Yasal yetkisini bir protokol ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredemez. Bütün bu değişimler oluyor, sessizliğini koruyan Hazine ve Maliye Bakanı. Hiç konuşmuyor? neden?

“ERDOĞAN GERÇEKLERDEN KOPMUŞ BİR İNSAN”

Nasıl bir bütçe bekliyoruz? Aslında bütçe fazlacatan eskidi. Parlamentoya gelirken öngörülen enflasyon eskidi. Gelen bütçe garantili yatırımlara, yol, köprü vs. döviz bazında ödenecek. Emin olun her insanın, başta iş dünyasının başı karışık. Erdoğan açıklamada iş dünyasını suçluyordu. Faizi düşürdük, niye gidip kredi almıyorsunuz diye suçluyordu. Adam yarın sabah ne olacağını bilmiyor, yatırım yapabilir mi? Erdoğan gerçeklerden kopmuş bir insan. Tam bir paralel devlet yapılanması var. Bir Saray ve başkaları. Hazine ve Maliye Bakanlığı, YÖK, Dışişleri Bakanlığı’nın izdüşümü sarayda var. Artık bütçeyi bile kendisi yapmıyor. Bakanlar eski bakanlar değil. Bildiğimiz atamayla gelmiş devlet memuru. hiç bir yetkileri yok. Bütün yetkiler bir şahısta toplanmış Oradan gelen talimatlarla iş yapıyorlar. Bunların iradeleri yok. Bütçe sorusunda hiç bir karar alamazlar, rastgele bir şey söyleyemezler. Ödenekler Erdoğan’dan yazı çıkmazsa duruyor.”

Faiz oranlarının %16'dan, %15'e düşürülmesinin ardından sizce dolar düşecek mi?#faizkararı #Dolar

— Haberler (@Haberler) November 18, 2021

Haberler.com – Son Dakika Haberleri