Düzenlemeye Karşı Kilitlenmiş Excel Nasıl Açılır ?

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Düzenlemeye Karşı Kilitlenmiş Excel Nasıl Açılır?

Excel dosyalarında, düzenleme kısıtlamaları sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu kısıtlamalar, dosyanın belirli kullanıcılara veya belirli düzenleme izinlerine sahip kullanıcılara kilitlenmesini sağlar. Ancak, bazen bu kısıtlamalar dosyanın açılmasını da engelleyebilir. İşte, düzenlemeye karşı kilitlenmiş bir Excel dosyasını açmanın adımları:

1. Dosyayı Farklı Bir Adla Kaydetme:

Düzenlemeye karşı kilitlenmiş bir Excel dosyasını açmak için ilk adım, dosyayı farklı bir adla kaydetmektir. Bu işlem, dosyanın orijinalini korurken üzerinde değişiklik yapmanıza olanak tanır. Dosyayı farklı bir adla kaydetmek için, "Farklı Kaydet" veya "Farklı Adla Kaydet" seçeneğini seçebileceğiniz "Dosya" menüsünü kullanın.

2. Dosyayı Yeniden Adlandırma:

Dosyayı farklı bir adla kaydettikten sonra, dosyanın adını yeniden adlandırabilirsiniz. Bu, dosyanın başka bir ad altında kaydedilmesini ve bu yeni ad altında açılmasını sağlar. Dosyayı yeniden adlandırmak için dosyanın üzerine sağ tıklayın ve "Yeniden Adlandır" seçeneğini seçin. Daha sonra yeni bir dosya adı girin ve "Enter" tuşuna basın.

3. Dosyayı Farklı Bir Formatla Kaydetme:

Excel dosyasını farklı bir formatta kaydetmek, dosyanın kilitlenme sorununu çözebilir. Örneğin, dosyayı CSV veya XLSX gibi farklı bir formatta kaydetmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için, "Farklı Kaydet" seçeneğini seçin ve açılan pencereden farklı bir format seçin. Ardından, dosyayı kaydedin ve yeniden açmayı deneyin.

4. Dosyayı Başka Bir Yerden Açma:

Eğer dosyayı açmaya çalıştığınız yerde bir kısıtlama varsa, dosyayı başka bir yerden açmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, dosyayı masaüstüne veya başka bir klasöre kopyalayarak açmayı deneyebilirsiniz. Bazen, dosyanın bulunduğu konumda dosya açma kısıtlamaları olabilir.

5. Dışarıdan Yardım Almak:

Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, dosyayı açmak için dışarıdan yardım alabilirsiniz. Özellikle, dosyanın içeriğine erişmeniz gerekiyorsa, çeşitli online Excel dosyası kurtarma araçları veya uzman Excel kullanıcılarından yardım alabilirsiniz. Ancak, dışarıdan yardım almadan önce dosyanın güvenliğinden emin olmak önemlidir.

6. Excel Dosyasının Güvenlik Ayarlarını Kontrol Etme:

Son olarak, dosyanın güvenlik ayarlarını kontrol etmek de sorunu çözebilir. Dosya, düzenleme veya açma için belirli izinlere sahip olmayabilir. Bu durumda, dosyanın güvenlik ayarlarını değiştirmek için "Dosya" menüsünden "Seçenekler"i seçin. "Güvenlik Merkezi" altında, "Güvenlik Merkezi Ayarları"nı tıklayın ve gerekli izinleri ayarlayın.

Düzenlemeye karşı kilitlenmiş bir Excel dosyasını açmak bazen zorlayıcı olabilir, ancak yukarıdaki adımları izleyerek genellikle sorunu çözebilirsiniz. Dosyanın güvenliğinden emin olmak için, her zaman orijinal dosyayı yedekleyin ve dışarıdan yardım alırken dikkatli olun.