Cumhurbaşkanı Erdoğan: “FETÖ’nün Etiyopya’da tüm okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi”

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “FETÖ’nün Etiyopya’da tüm okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi” Cumhurbaşkanı Erdoğan: “FETÖ’nün Etiyopya‘da tüm okulları Türkiye Maarif Vakfı’na devredildi”

“Etiyopya ile dostluk ve dayanışma temelinde gelişen bağlarımıza yeni bir ivme kazandırdık. Görüşmelerimizde ikili bağlarımızı tüm boyutlarıyla ele aldık”

“Ekonomik ve ticari bağlarımızı gözden geçirdik 1 milyar dolarlık ticaret hacmi amacını yakalamamız için atmamız gereken adımları değerlendirdik”

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “FETÖ’nün Etiyopya’da tüm okullarının geçtiğimiz hafta Türkiye Maarif Vakfımıza devredildiği bilgisini paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum. Sayın Başbakan‘a terör örgütü ile çabamıza verdiği dayanak ötürüsıyla teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye’nin Etiyopya ile bağların temelinin 125 yıl evvel Sultan 2. Abdülhamit ve Habeşistan İmparatoru 2. Menelik periyodunda atıldığını söyleyen Erdoğan, “Etiyopya ile dostluk ve dayanışma temelinde gelişen münasebetlerimize yeni bir ivme kazandırdık. Görüşmelerimizde ikili bağlarımızı tüm boyutlarıyla ele aldık. Ekonomik ve ticari bağlantılarımızı gözden geçirdik 1 milyar dolarlık ticaret hacmi maksadını yakalamamız için atmamız gereken adımları değerlendirdik” dedi.

“Etiyopya bölgesinde en çok Türk yatırımına konut sahipliği yapan ülke konumundadır”

Etiyopya’daki Türk yatırımların ölçüsünün 2 buçuk milyar dolar düzeyinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Etiyopya bölgesinde en çok Türk yatırımına mesken sahipliği yapan ülke pozisyonundadır. Altyapıdan ulaşıma, dokumadan mobilyaya uzanan biroldukca kesimde şirketlerimiz Etiyopya iktisadına katkı sağlıyor. Şirketlerimiz yaklaşık 10 bin Etiyopya vatandaşına istihdam ve iş imkanı sunuyor. Etiyopya’da faaliyet gösteren şirketlerimizin yatırımlarımızın artmasını istek ediyoruz. Kendilerini bu istikamette teşvik ediyoruz. Etiyopya makamlarının bu süreçte gereken her türlü takviyesi vereceğine inanıyorum. İnsani ve kalkınma yardımları alanında şirketlerimize her türlü takviyesi vereceğine inanıyorum. Etiyopya’da müşterek mazimiz ve dostluğumuzun nişanesi cet yadigarı eser mevcuttur” diye konuştu.

“Başbakan’a terör örgütü ile uğraşımıza verdiği takviye ötürüsıyla teşekkür ediyorum”

Bugünkü görüşmelerde bölgesel ve memleketler arası görüşmeleri de değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

“Etiyopya hassas bir müddetçten geçmektedir. Afrika’da stratejik pozisyonu ve kıymeti haiz Etiyopya’nın barışı, huzuru, bütünlüğü bizim için değerlidir. Mevcut problemlerin itidal etrafına tahlile kavuşturulmasına büyük kıymet atfediyoruz. Burada durumun berbatlaşması halinde yaşanan aksilikte tüm bölge hükümetleri etkilenecektir. FETÖ’nun Etiyopya’da tüm okullarının geçtiğimiz hafta Türkiye Maarif Vakfımıza devredildiği bilgisini paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum. Sayın Başbakan’a terör örgütü ile uğraşımıza verdiği dayanak ötürüsıyla teşekkür ediyorum.”

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise, “Etiyopya ve Türkiye güçlü bir kültürü ve tarihi olan iki ülke. Tarihi ve kültürel bağlarımız vaktin bütün imtihanlarından geçmiştir. Bu da bizim için ilgilerimizi sağlam bir tabana oturttuğumuz manasına gelir” dedi.

“Halklarımız içindeki bağlar daha kuvvetli olarak devam ediyor”

Etiyopya’nın Türkiye ile dostluğunu ve iştirakini son derece değerli gördüğünün altını çizen konuk Başbakan Abiy Ahmed, Türkiye’nin stratejik pozisyonu ve beraberinde Avrupa ve Asya içinde köprü olması niçiniyle memleketler arası manada tesirli ve global alakalara form veren bir ülke olduğunu kaydetti. “Bugün çağdaş Türkiye, ulusal manada bir model teşkil ediyor, ulusal kalkınma için bir örnek teşkil ediyor” açıklamasında bulunan Başbakanı Abiy Ahmed, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reformist ve karizmatik liderliği yardımıyla olduğunu söylemiş oldu. Abiy Ahmed, “Bugün son derece kıymetli mutabakatlara imza attık. Bu da bizim bağlarımızı güçlendirecek. Halklarımız içindeki bağlar daha kuvvetli olarak devam ediyor. Addis Ababa ve İstanbul içindeki direkt uçuşlar karşılıklı her iki ülkenin havayolu tarafınca gerçekleştirildiğinde bu bağlar epey daha güçlendi. Türkiye’deki sinema ve sinema endüstrinin, bağları güçlendirebilmesi giderek epey daha kuvvetli biçimde ülkemizde yaşanıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ahmed huzurunda şu muahedeler imzalandı:

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti içinde Su Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti içinde Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti içinde Askeri Mali İş Birliği Mutabakatı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti içinde Askeri Çerçeve Mutabakatı.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Derya Yetim