Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile ortak basın toplantısında konuştu: (2) Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Şuşa’da en kısa müddette başkonsolosluk açmayı planladığını söylemiş oldu.

Resmi ziyaret için Azerbaycan’da bulunan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa görüşmenin akabinde Şuşa Valiliği bahçesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, “Bu mutabakatla bir arada iki ülke içinde kimlikle seyahati 1 Nisan 2021 tarihi prestijiyle bildiğiniz üzere başlatmış bulunuyoruz. Bu adım karşılıklı ilgilerimizi kolaylaştırarak bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracaktır.” diye konuştu.

Ticari ve ekonomik iş birliğinin kapsamını daha da genişleteceklerini tabir eden Erdoğan, “Azerbaycan’la Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Kars ve TANAP üzere dev projeleri birliktece tamamladık. Bu projeler ülkelerimizle birlikte tüm bölgenin refahına ve istikrarına katkı sağlıyor. Trans Adriyatik Boru Sınırı Projesi TAP’ın bitmesiyle ülkemiz üzerinden geçen Azerbaycan doğalgazı Avrupa piyasasındaki yerini almıştır.” dedi.

“Yeni bir tarihi adımı attık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün kıymetli kardeşimin de söz ettiği üzere bilhassa tek millet, iki devlet temelinde yükselttiğimiz bağlantılarımızı daha da ileriye taşıyacak yeni bir tarihi adımı attık. Bu adım kıymetli ve bunu bundan daha sonraki süreçte daha da güçlendireceğiz, güçlendirerek yolumuza da devam edeceğiz. Biraz evvel kardeşimin söz ettiği Şuşa Beyannamesi ile bağlantılarımızın yeni devirdeki yol haritasını belirledik.” dedi.

Beyannamenin bugün Şuşa’da hayatiyet kazandığını ve bunun epey değerli olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye-Azerbaycan içindeki bu beyannamenin içeriği biroldukça şeyleri kapsadığı üzere bundan daha sonra geleceğe yönelik adımları atarken artık yalnızca iki ülke değil, bölgeyi kapsayan bir kararlılığın burada yattığını görüyoruz. Türkiye olarak kadim kent Şuşa’da en kısa müddette inşallah bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. bu biçimdece bölgede gerçekleştireceğimiz faaliyetlerin daha süratli ve faal biçimde yürütülmesini de sağlayacağız.” diye konuştu.

Azerbaycan’ın Güney Zengezur Koridoru Projesi’ni kıymetli gördüklerini ve desteklediklerini belirten Erdoğan, “Bu projenin hayata geçirilmesiyle doğudan batıya her insanın istifade edebileceği yeni bir orta koridor açılacaktır; bu, hayli büyük kıymet arz ediyor.” sözlerini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın tarımdan güce, ulaştırmadan turizme, savunmadan eğitim ve kültüre her alanda iş birliğini ileriye taşımak için ortak uğraşlarını kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bütün bunların ötesinde savunma sanayi alanındaki bağlarımızı teknoloji transferi ve ortak üretim projeleriyle daha da tahkim ediyoruz. Az evvel kardeşim, BAYKAR’ın idaresinden Haluk Bey’e bir onur madalyası verdiler ve ben de aile ismine kendilerine ayrıyeten teşekkür ediyorum. Olağan burada İHA’lar, SİHA’lar önemli işler gördüler ve bu savunma sanayindeki münasebetlerimiz bundan daha sonra epey daha farklı bir biçimde gelişecektir. Bu farklı gelişmeyle bir arada de daima olarak bir pazar değil, hem de Azerbaycan bu işlerde bir üretim merkezi olma imkanını da yakalayacaktır. Bizim gücümüz Azerbaycan’ın gücü, Azerbaycan’ın gücü de bizim gücümüzdür.”

Cumhurbaşkanı Aliyev’e, misafirperverliği için şükranlarını sunan Erdoğan, görüşmede alınan kararların hayırlara vesile olmasını diledi.

Basın toplantısından notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa görüşmenin akabinde basın toplantısı alanına gelirken valilik binası önündeki Şuşa’nın kıymetli sanat ve edebiyat kişiselyetlerinin heykellerini inceledi.

Erdoğan ve Aliyev, basın toplantısının sonunda, toplantıyı takip edenler tarafınca uzun mühlet ayakta alkışlandı.

İki önder ondan sonrasında, eşleriyle birlikte basın toplantısının art fonunu oluşturan, Ermenistan işgalinde harap edilen Karabağ Hanlık Sarayı’na geçti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Önderler, burada mahallî sanatkarlar tarafınca icra edilen yöreye ilişkin “Karabağ Sikeştesi” yapıtını dinledi.

Basın toplantısında Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Lider Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Lider Yardımcıları Yetenekli Ünal ve Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Lideri Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri İsmail Demir, AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ve AK Parti Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Kümesi Lideri Osman Aşkın Bak da yer aldı.

(Bitti)

Kaynak: Anadolu Ajansı / Enes Kaplan