CHP’li Lale Karabıyık’tan “Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmesi” talebi

Cotardam

Global Mod
Global Mod
CHP’li Lale Karabıyık’tan “Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmesi” talebi CHP Genel Lider Yardımcısı Lale Karabıyık, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde eğitimin, tedbirler alınarak devam etmesi gerektiğini belirterek, Ulusal Eğitim Bakanlığına ek bir bütçe verilmesini istedi.

Karabıyık, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, geleceğin emanet edildiği gençlerin, eğitim ve imtihan sistemi niçiniyle keyifli ve umutlu olmadığını öne sürdü.

LGS sonuçlarını pahalandıran Karabıyık, sonuçların, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin gitgide kötüleştiğini gösterdiğini savundu.

4+4 eğitim sisteminin öğrencilerin muvaffakiyetini “olumsuz” etkilediğini ileri süren Karabıyık, “Eğitimde fırsat eşitsizliğinin akabinde gelen pandemi sürecinde fırsat eşitsizliğinin daha da derinleşmesi, eğitim sürecinde kanayan bir yara haline geldi ve imtihan sistemine de yansıdı. LGS imtihan sonuçlarını incelediğimizde görülen o denli büyük bir makas var ki eğitime erişebilen, kaliteli erişebilen, erişemeyen yahut kaliteli erişemeyen öğrenciler içindeki farkı epeyce net gözler önüne seriyor.” diye konuştu.

Okulların eylülde açılacağına işaret eden Karabıyık, salgın sürecinin eğitim sistemi üzerine olumsuz tesirlerini azaltmanın yolunun, evvela ulusal eğitim sistemini güzel yönetebilmek ve kâfi kaynağı ayırabilmek olduğunu söylemiş oldu. Karabıyık, “Peki bizde o denli mi oldu? Ulusal Eğitim Bakanlığının bütçesi daima yetersizdi, söylemiş olduk, ‘ek bütçe’ dedik verilmedi.” dedi.

“Tam bir ticarethane görünümünde olan üniversiteler de var”

Karabıyık, Türkiye‘de 77 vakıf üniversitesinin bulunduğunu, bu üniversitelerin sayılarının her geçen gün arttığını vurgulayarak, “Gerçek bir eğitim kurumu olarak eğitim veren üniversiteler de var lakin bir eğitim kurumundan çok, ticarethaneye dönüşmüş, ismi yalnızca Vakıf Üniversitesi olan maalesef kurumlar da var.” tabirini kullandı.

Bu üniversitelerle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı Yükseköğretim Konseyi’nin “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021” raporuna ait bilgileri paylaşan Lale Karabıyık, raporda, sayıları yüzde 250 artmış olsa da biroldukca vakıf üniversitesinin, “tabela üniversitesi” olmaktan öteye gidemediğinin gözler önüne serildiğini argüman etti.

Nitelikli ve kaliteli yükseköğretimin maksatlardan biri olması gerektiğine dikkati çeken Karabıyık, “Ülkemizde tüm öğrencilerin uygun, kaliteli ve alışılmış ki fiyatsız eğitim alması, ve eşit eğitim imkanlarından yararlanması son derece değerlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sorular

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan CHP’li Karabıyık, hadise sayılarındaki artışın eğitim sistemine nasıl yansıyacağına ait soru üzerine, aşılanmanın, maske ve aralık kurallarının kıymetine dikkati çekti.

Artan risk ortamında okulların açılması için yapılacakların epeyce net anlatılarak, velilerin tedirginliklerinin giderilmesi gerektiğini söyleyen Karabıyık, “Eğitim devam etmeli lakin gereken tedbirler alınmalı ve evvela yine yeniden söylüyoruz ki Ulusal Eğitim Bakanlığına ek bir bütçe kesinlikle verilmeli. Bağışlarla Ulusal Eğitim Bakanlığı yürümez.” diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı