CHP önderi Kılıçdaroğlu: “Asgari ücretlinin yılbaşında aldığı taban fiyat daha kıymetliydi, bu nasıl seçim yatırımı olabilir ki?”

Cotardam

Global Mod
Global Mod
CHP önderi Kılıçdaroğlu: “Asgari ücretlinin yılbaşında aldığı taban fiyat daha kıymetliydi, bu nasıl seçim yatırımı olabilir ki?” CHP önderi Kılıçdaroğlu: “Asgari ücretlinin yılbaşında aldığı minimum fiyat daha kıymetliydi, bu nasıl seçim yatırımı olabilir ki?”

“Eğer Erdoğan ‘Dolarla kimler aylık alıyor?’ diye soruyorsa listeyi yayınlayabiliriz”

“Önümüzdeki yaz bir besin krizi ile Türkiye karşı karşıya kalırsa hiç kimsenin şaşırmaması lazım, biz uyarıyoruz”

“ABD büyükelçisi ‘Allah’a ısmarladık’ istemeye geldi”

Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu:

“İnşallah bundan daha sonraki enflasyon sayıları yavaş artar da, taban fiyatla çalışan vatandaşımızın ziyanı daha az olur”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca açıklanan 4 bin 250 liralık net taban fiyatı hükümetin seçim yatırımı olarak görüp görmediğinin sorulması üzerine, “Bu artışın neresi bir seçim yatırımı ki? Yılbaşında aldığı minimum fiyat daha kıymetliydi. Artık aldığı minimum fiyat daha az. Yılbaşında 384 dolar alıyordu, artık taban ücretlinin aldığı sayı daha düşük bir rakam” dedi.

“Eğer Erdoğan dolarla kimler aylık alıyor diyorsa listeyi yayınlayabiliriz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun “384 doların karşılığı olan Türk lirasını versinler” tabirine karşı verdiği “Türk lirasının olduğu bu ülkede dolarla mı bu insanları çalıştırıyordunuz? Bizim paramız Türk lirasıdır. Türk lirasını yedirmeyeceğiz” yanıtını pahalandıran Karamollaoğlu, “‘Aylıkları dolarla alıyorlar mı?’ orası farklı bir şey fakat aylıkları dolarla alanlar var. Şayet Erdoğan dolarla kimler aylık alıyor diyorsa listeyi de yayınlayabiliriz. Rastgele bir kasvet yok orada. Türkiye İstatistik Kurumu’na yaptığım ziyaretin tesirleri görünüyor. Taban fiyat olarak verilen sayı şayet yılbaşını alır ve dolar kurundaki yükselmeyi görürsek aslında düşük. O tarihte 384 dolardı yılbaşında. 384 dolar net gelir elde ediyordu bir minimum fiyatlı. Şayet tıpkı kur 15 lira üzerinden temel alınırsa 5 bin 760 lira olması lazım. 4 bin 250 lira net oldu. 4 bin 250 lirayı da yadırgamıyoruz. Şayet enflasyonu ve fiyat artışını denetim ederlerse 4 bin 250 lirayı en azından minimum fiyatlı kardeşlerimiz biraz nefes alarak sürdürebilirler. Bu enflasyonun denetim edilip edilmemesinde yatıyor” diye konuştu.

“Önümüzdeki yaz bir besin krizi ile Türkiye karşı karşıya kalırsa hiç kimsenin şaşırmaması lazım, biz uyarıyoruz”

Kılıçdaroğlu ise, bir basın mensubunun bir AK Parti milletvekilinin “Ekonomik külfet var lakin bu bizim idaremizden kaynaklı değil” kelamlarını hatırlatması üzerine, “Ekonomik kahır var, idaremizden kaynaklanmıyor diye bir açıklama. Ülkeyi kim yönetiyor bu biçimde. Onu sormak lazım. Bu karşılığı veren kişi Erdoğan’ı yok sayıyor. O yönetmiyor, diğer birisi yönetiyor algısını mı pekiştirmek istiyor? Yani Erdoğan’ın hiç bir kabahati, hiç bir günahı yoktur mu diyor. İşin özü şu. Türkiye uygun yönetilmiyor. Türk lirası pul oldu. İşin özü, işsizlik var. İşin özü şu, Türkiye’de önemli ekonomik meseleler var. İşin özü şu, bu problemlerin acilen çözülmesi lazım. Şayet meseleler bu biçimde devam ederse ileride hayli daha büyük sıkıntılar var. Önümüzdeki yaz bir besin krizi ile Türkiye karşı karşıya kalırsa hiç kimsenin şaşırmaması lazım. Biz uyarıyoruz. Biz bu günden söylüyoruz. Nelerin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Yani kuru kuru bir tenkit değil, tenkit yapıyoruz lakin nasıl çözülmesi gerektiğini de söylüyoruz. Taban fiyat üzerinden gelir vergisinin alınmaması lazım. İsmi esasen taban fiyat. Bununla aile geçinecek. Siz bundan ayrıyeten vergi alırsanız bu gerçek değil” dedi.

Saadet Partisi başkanı Karamollaoğlu ise birebir soruya şu karşılığı verdi:

“Kılıçdaroğlu ile birebir kanaatleri paylaşıyoruz. Ancak burada iktidar tenkit edilmesin demek biraz garipsedim. 4 bin 250’lik bu sayısı kim açıklıyor? Direkt doğruya Cumhurbaşkanı’nın kendisi açıklıyor. Aslında geçmişte cumhurbaşkanları, başbakanlar taban fiyatı açıklamazdı. Kurul toplanır, kurul liderleri açıklama yapar, sıkıntı biterdi. Artık şahsen Cumhurbaşkanı’nın kendisi açıklama muhtaçlığını duyuyor. Burada da kıymet verdiği konu nispet. Yani eski 2 bin 825 liraya nazaran biz bunu 4 bin 250 liraya çıkardık, büyük bir artış meydana geldi, ‘bununla övünülmesi icap eder’ manasında ben bunu anlıyorum. Ancak ya doları, ya euroyu ya da enflasyon sayılarını dikkate alarak bunun gündelik geçimini bir vatandaşın sağlayıp sağlayamayacağına bakılırsa kıymetlendirmek icap eder. Şayet fiyatlar bu sayıların üzerine çıkmışsa 4 bin 250 lira gerçekten güzel bir sayı. Kötü bir sayı değil. Lakin bu biçimde vatandaş geçinemiyorsa 4 bin 250 değil, 5 bin 250 liranın da farkı olmaz. Önemli olan bu taban fiyatla dört kişilik bir ailenin kendi muhtaçlığını karşılayabilmesidir. Bizim ısrarla söylemiş olduğimiz bir mevzu var. Minimum fiyat, açlık hududunda olamaz. Açlık sonunun altında hiç olamaz. Yani bir iktidar, çalışan bir insanına, ‘Sen çalışacaksın fakat aldığın fiyatla kusura bakma karnını bile doyuramayacaksın’ diyemez. Dememeli. Kaç olursa olsun. Ben sayının üzerinde durmuyorum. Ne olacak? Geçinebileceği kadar bir fiyat olacak. Onun için de enflasyonun yüksek olduğu bir devirde sayıların üzerine odaklanmak yanlışsız bir yaklaşım olmuyor. Bundan doları beşerler ister istemez dünyada geçerli bir para ünitesi için ya euroyu ya da doları kullanıyorlar. Ben de dolar kullanmak istemem. Bunu niye gündeme getireyim ki. Fakat ister istemez biz dolarla ticaret yapıyoruz. Dış ticaretimizi. Dolarla dışarıdan aldığımız malın karşılığını dolarla ödüyoruz. İhracat yaptığımız vakit da o malın karşılığındaki bedeli, bir daha dolarla yahut ona muadili parayla ödüyoruz. bu biçimde dolar bizim ülkemizde değerli bir yer işgal ediyor. Bizim dış borcumuz var. Türk lirası ile ödemiyoruz ki. Dolarla ödüyoruz onu. Alacağımızı da bir daha dolarla alıyoruz. Onun için geçmişte Cumhurbaşkanımızın damadı tıpkı şeyi söylemişti. ‘Sen dolarla mı maaş alıyorsun’ diye. Keşke. Adam onu diyemedi alışılmış. Ansızın başı karıştı herbiçimde. Yani yoksa insan derki, ‘Keşke o denli olsaydı.’ Onun için bu mukayeseler ister istemez yapılıyor ve yapılmaya devam edecek. Şayet açlık sonunun altında kaldıysa bu yapılan artırım zam değildir. Ancak o günkü dolar kurundan ölçüldüğünde geriye gitmiş. O denli gözüküyor. İnşallah bundan daha sonraki enflasyon sayıları yavaş artar da, minimum fiyatla çalışan vatandaşımızın ziyanı daha az olur.”

“Asgari ücretlinin yılbaşında aldığı taban fiyat daha kıymetliydi, bu nasıl seçim yatırımı olabilir ki?”

CHP olarak CHP’li belediyelerde taban fiyatın üzerinde fiyat verilme siyasetine devam edilip edilmeyeceğinin ve minimum fiyattaki artışı bir seçim yatırımı olarak görüp görmediğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “CHP’li belediyelerin kendi kaynaklarına bakmak gerekiyor. daha sonrasında fakat bir çalışma yapar ve şayet artacaksa ve minimum fiyattan daha yüksek bir fiyat vereceksek bunun ön çalışmalarını yapmamız gerekiyor. Şu an o çalışmaları lokal idarelerden sorumlu olan genel lider yardımcımız yapacaktır. Bu artışın neresi bir seçim yatırımı ki? Yılbaşında aldığı taban fiyat daha pahalıydı. Artık aldığı taban fiyat daha az. Yılbaşında 384 dolar alıyordu, artık taban ücretlinin aldığı sayı daha düşük bir sayı. ötürüsıyla bir seçim yatırımı olabilir mi? Kendileri için o denli düşünebilirler. Dediğim üzere bunun bir seçim yatırımı olarak algılanabilmesi için enflasyonu denetim etmeleri lazım. Edebilirler mi? Bilmiyoruz. Biz isteriz. Taban fiyatlı mağdur olmasın. Elde ettiği gelirle rahatlıkla ailesini geçindirebilsin. hiç bir taban fiyatlı de açlık hududunun altında aylık almasın. En büyük dileğimiz da bu esasen” dedi.

“ABD büyükelçisi ‘Allah’a ısmarladık’ istemeye geldi”

Kılıçdaroğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile görüşmesindeki gündemin ne olduğu sorusuna şöyleki karşılık verdi:

“Büyükelçi, nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Türkiye’den ayrılıyor, yeni büyükelçi gelecek. ötürüsıyla ‘Allah’a ısmarladık’ istemeye geldi. Yurtar Özcan da Amerika’daki temsilcimiz. Yalnızca Amerika’da değil, Amerika’nın tümünde ortaya çıkacak olan gelişmeler, ekonomik, finansla, mali gelişmeler konusunda bize bilgi verir. Natürel şüphesiz bu ayrıntıları en sağlıklı kaynaklardan almak ister. Temsilcidir burada.”

Para Siyaseti Heyeti’nin faizi 100 baz puan indirmesini kıymetlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Dolar kaç lira oldu? 15 lirayı aştı. Türk lirasını yedirmeyiz diyen kimdi? Erdoğan. E, ne oldu? Daha söylemiş olduği kelam Türkiye’nin her tarafında yayılmadan Türk lirası bedel kaybetmeye başladı. Devleti yöneten kişinin söylemiş olduği kelamların dengeli olması lazım. ‘Türk lirasını yedirmeyiz.’ Türk lirası eriyor. Nasıl yedirmiyorsunuz? Nasıl oluyor bu işler? ‘Faizi indiriyorum’ diyorsunuz. Ancak öbür taraftan devlet borçlanırken daha yüksek faiz ödüyor. ‘Türk lirasını yedirmeyiz’ diyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından dolar üzerinden borçlanıyorsunuz. E, hani ulusal paraydı bu? Niçin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından euro ve dolar üzerinden borçlanıyorsun? Bir insanın söylemiş olduğinde tutarlılık olur. ‘Ben tutarlıyım’ der. ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Türk lirası ile borçlanırım’ dersiniz. Şayet Türk lirası ile borç alamıyorsa, bu biçimde iktidarla vatandaşlar içinde önemli bir güvensizlik var demektir. Vatandaş diyor ki, ‘Kusura bakma, ben sana güvenmiyorum.’ Faizi indiriyorum diyor değil mi? Kimin faizi indi? Çiftçinin faizi indi mi? Hayır. Esnafın? Hayır. Kredi kartı kullananın? Hayır. Hiç kimsenin faizi inmedi. Devletin faizi indi mi? Hayır, o da inmedi. Borçlandı daha yüksek faizle borçlandı. Pekala kimin faizini indirdiniz siz? Türk lirasını niye bu kadar perişan hale getirdiniz?” dedi.

İki başkanın basın açıklaması hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

İhlas Haber Ajansı / Mustafa Cenik – Son Dakika Haberleri