Bülent Arınç’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili kelamları AK Partilerin reaksiyonunu çekecek cinsten

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Bülent Arınç’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili kelamları AK Partilerin reaksiyonunu çekecek cinsten Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Şurası eski üyesi ve TBMM eski Lideri Bülent Arınç, Bursa’da mahallî yayın yapan televizyon kanalı Line TV’ye konuk oldu.

“BİZİMLE TAYYİP BEY’İN ORTASINI AÇMAYA ÇALIŞAN BEŞERLER VAR”

Gündeme dair soruları yanıtlayan Arınç, “Türkiye’de o denli bir trol sürüsü var ki, siz bugün hava epey hoş oldu deseniz bile bundan diğer mana çıkarıp bunun üzerinden bana ve bizimle parti ortasını yahut Tayyip Bey’in ortasını açmaya çalışan ahlaksız beşerler var. hanımıyla erkeğiyle… Yalnızca ortasında bulunduğumuz durumu bir gözlemci olarak anlatmaya uğraş ediyorum” diye konuştu.

“REİSÇİ GEÇİNİP, TAYYİP BEY’E ZİYAN VERİYORLAR”

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TARTIŞMASI

Çokça tartışılan cumhurbaşkanlığı seçim sistemine de değinen Arınç, şöyleki devam etti:

“Şimdi bu elli artı bir, yalnızca bu sistemin bir kesimidir. Evvelden bu biçimde değildi. Parlamenter sistem vardı. en çok hangi parti oy alırsa, tek başına geliyorsa hükümeti o kurardı. Yoksa koalisyon kurarlardı. Eskiye ilişkin bir örnek olarak söylüyorum. Türkiye üç partili, dört partili, dört artı bir dışardan dayanaklı partiler gördü. Ben siyasette eskiyim. Bunların hepsini bilirim. 1996’da Refah Yol, ondan evvel Anayol hükümeti, epey kısa sürdü. Refah yol bir yıla yakın sürdü. daha sonrasında merhum Mesut Yılmazlı hükümetler onlar bunlar filan, düşünün ki Ecevit’in birinci hükümeti dışardan dayanaklı bir azınlık hükümetiydi. Yani 1999 seçimlerindilk önceyi kast ediyorum. daha sonrasında Ecevit’le Sayın Bahçeli ve Sayın Mesut Yılmaz farklı bir koalisyon kurdular. Daima koalisyonlu periyotlar geldi lakin biz geldik bütün partiler parlamento haricinde kaldı.

“ELEŞTİRMEMİZİN YARARI YOK”

Biz CHP ile ikimiz, üçte ikisini aldık parlamentonun, onlar da üçte birini aldılar. gerisinden da biz tek başımıza iktidarımızı sürdürdük. Evvel yüzde 34,5, daha sonra yüzde 47, daha sonra yüzde 50. daha sonra düştü yüzde 40’lar civarına, yeniden yüzde 49,5’a çıktı. daha sonrasında sistem değişti. Artık partiler, ittifak yaparak milletvekili seçimine girebiliyorlar. Kendi isimleriyle kendi amblemleriyle lakin ittifak içerisinde. Beri tarafta da cumhurbaşkanlığı seçiminde de ayrıyeten birbirlerini destekleyip ittifak yapabiliyorlar. Bu sistem MHP ve Anavatan Partisi’nin benim olmadığım devirdeki parlamentodan geçirdiği ve daha sonra da referanduma gidildiği vakit halkın kabul ettiği bir sistem. Halk kabul ettikten daha sonra bizim bunu eleştirmemizin, bu tarafı yanlıştı, bu tarafı doğruydu dememizin hiç bir yararı yok.

“ERDOĞAN VE BAHÇELİ SEÇİM VAKTİNDE OLACAK DİYORSA ISRAR ETMENİN MANASI YOK”

Cumhurbaşkanlığı seçim sistemine dair, “yararlı oldu, ziyanlı oldu. O (Erdoğan) hala bu sistemin epeyce gerçek olduğuna inanıyor” diyen Arınç, erken seçim ihtimaline ilişkinse şunları söylemiş oldu:

“Peki seçime masraflar mi gitmezler mi… Seçime nasıl gidileceği de anayasada yeni sistemde muhakkak. Cumhurbaşkanı’mız ve Bahçeli yani ittifak ortağı, seçim vaktinde olacak diyorsa, sizin seçim istemenizin bir manası yok. Yani bir daha onların biz seçime gidiyoruz demesi lazım. Zira muhalefetin o denli oy çoğunluğu yok parlamento içerisinde. Bunun bilakis bir karar almaları mümkün değil. Bence bu tartışmaların haricinde yahut ittifakların adayı kim olacak… Bunlar günlük tartışmalar. Aslında ‘Türkiye nereye gidiyor, nasıl gidiyor, önünüzü nazaranbiliyor musunuz, çabucak sonrasındasında ne olabilir, bu idare stilinden Türkiye istifade eder mi, etmez mi?’ bunların tartışılması lazım.”

“BEN ARTIK YOKUM”

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 2017’den daha sonra değişti ve ben artık yokum” diyen Arınç, “2015 sonu, yani 2016’dan itibaren hiç partiyle ve hükümetle parlamentoyla alakası kalmamış bir beşerim. İsterseniz emekli siyasetçi deyin. Sıfatım ne olarak kaldı, eski meclis lideri, eski başbakan yardımcısı, bunların içerisinden bana en çok liderim diyorlar. Ben de bundan şad oluyorum. Parti içerisindeki bir arada çalıştığımız arkadaşlarımın bir kısmı ağabey diyor, ondan da mutlu oluyorum. Zira biz de ağabeylik ve kardeşlik münasebeti fazlaca değerlidir. Diğerleri bunu hayli fazla bilmezler. Ben bunu bir hürmet tabiri olarak kabul ederim” sözlerini kullandı.

Son Dakika Haberleri