Bakan Çavuşoğlu: “Ermenistan’la birinci toplantı Moskova’da”

Cotardam

Global Mod
Global Mod
Bakan Çavuşoğlu: “Ermenistan’la birinci toplantı Moskova’da” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bizim edindiğimiz izlenime göre birinci toplantı Ermenistan’ın bu istikamette bir dileği var Moskova’da gerçekleşecek. Birinci toplantının haricinde biz temasların direkt olmasını istek ediyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bakanlığın Fatin Rüştü Güçlü Salonunda diplomasi muhabirleri ile bir ortaya gelerek, yıl sonu kıymetlendirme toplantısı düzenledi.

Global olarak iniş çıkışın ağır olduğu bir yıl yaşandığını lisana getiren Bakan Çavuşoğlu, gerginliğin azaltılması istikametinde yapan olarak atılacak adımların devam edeceğini belirtti.

Ermenistan ile alakaların olağanlaşması konusunda her iki tarafın özel temsilci atadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bundan daha sonra özel temsilcilerin telefonla evvelinde görüşüp ikili yüz yüze görüşme için bir tarih belirlemesi yer belirlemesi gerekiyor. Bizim edindiğimiz izlenime göre birinci toplantı Ermenistan’ın bu tarafta bir dileği var Moskova’da gerçekleşecek. Birinci toplantının haricinde biz temasların direkt olmasını istek ediyoruz. Niçin iki tane özel temsilci atadık? Zira direkt görüşsünler diye. Charter uçuşların da başlayacağını söylemiş oldum” diye konuştu.

“Bizim koşullarımıza uyarsa havaalanını Katar’la bir arada işletiriz”

Kabil Havalimanı’nın işletilmesi tarafındaki son gelişmeler hakkında bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, Taliban idaresinin farklı ülkelerden teklifler alabileceğini ve bunun da doğal olduğunun altını çizdi. Katar’la birlikte muahedeye varıldığını, Taliban’la çabucak hemen bir mutabakatın olmadığını lisana getiren Çavuşoğlu, “Ekiplerimiz Kabil’e gitti, teklifler verildi ve çabucak sonrasında havaalanının işletilmesi ortak şirket tarafınca üstlenilirse neler yapılabileceğine dair görüşmeleri Doha’da arkadaşlarımız devam ettirdi. Bu süreçte farklı ülkelerin teklif vermesi de çok doğal. En son BAE Veliaht Prensi’nin ziyareti marjında kardeşleriyle bu mevzuyu da ayaküstü görüşmüştük. Onlar tahminen üçlü işletebiliriz dediler fakat somut bir teklif olmadı. Katar’la olduğu üzere bu süreçle ilgili bir görüşmemiz olmadı. Taliban en sonunda aldığı teklifler, kendi koşullarına nazaran bir karar verecektir. Bizim koşullarımıza uyarsa havaalanını Katar’la birlikte işletiriz, devlet olarak değil özel şirketler işletecek” formunda konuştu.

“Biz başka kimi konularda olumlu adımlar atarsak kongre de bu mevzuda daha ölçülü olur”

F35’lerin alınması konusunda şu anda bir meşakkat olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Biden, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la konuştuğunda ‘aramızda sıkıntılar var. Ben bu sıkıntıların ortadan kalkmasını istiyorum. Hem ikili ilgilerde tıpkı vakitte bölgesel iş birliği konusunda daha güzel noktaya gelmemiz lazım. Tüm bu mevzuları bir bir çözmek ve de iş birliğimizin güçlendirilmesi için bir sistem kurulmasını öneriyorum’ demişti. Cumhurbaşkanımız da bu teklife olumlu baktı. Bu mevzuda çalışmalarımızı sürdürdüğümüz söylemiştik. F35 konusunda bir taraftan CAATSA Yaptırımı var. Öteki taraftan ise Kongre’deki durum. Kongre’nin de ikna edilmesi gerekiyor. Ben inanıyorum ki biz başka kimi konularda olumlu adımlar atarsak kongre de bu hususta daha ölçülü olur” açıklamasında bulundu.

Rusya‘yla ilgilerimiz çok yeterli lakin biz bir taraftan da NATO üyesiyiz”

Bakan Çavuşoğlu, NATO ile Rusya içinde yaşanan gerginliğe değinerek, “NATO ve Rusya ortak kurul toplantısı kararlaştırıldı biliyorsunuz. Bu toplantının da bilhassa verimli geçmesini istek ediyoruz. Diyalog yoluyla bu gerginliğin azaltılması. elbette bir güvensizlik var. NATO’nun Rusya’ya karşı güvensizliği var, Rusya da NATO tarafınca etrafının kuşatıldığını düşünüyor. NATO üyeleri de birebir biçimde düşünüyor. Bunu diyalog yoluyla aşabiliriz. Biz savaş ihtimalini konuşmak istemiyoruz. Bölgemizde istikrar ve barış istiyoruz. Rusya’yla bağlantılarımız çok yeterli lakin biz bir taraftan da NATO üyesiyiz. Gerek Kırım konusunda anlaşamadığımız başka konularda da şeffaf bir tavır sergiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin valisi üzere davranmalarına müsaade etmeyiz”

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’nin daha evvel Türkiye aleyhine yapmış olduğu açıklamaları kıymetlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Bir büyükelçi tek başına iki ülke içindeki bağları esaslı bir biçimde değiştiremez. Doğal büyükelçinin ülkesine gönderdiği raporlar ve değerlendirmeler dikkate alınır. Büyükelçilerin alakaların olumlu ya da olumsuz gelişmesine katkısı olur. Yeni büyükelçinin Türkiye’ye o kadar uzak bir kişi olmadığını biliyoruz. Türkiye’nin de nasıl bir ülke olduğunu anlamaları gerekiyor. Türkiye’nin valisi üzere davranmalarına müsaade etmeyiz kim olursa olsun. İç işlerine müdahaleyi de kabullenemeyiz. Bir fikirleri var ise gelirler bize söylerler” sözlerini kullandı.

Mısır’la olağanlaşma hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile şahsi olarak diyaloğunun olduğunu kaydetti.

Deniz Yetki Mutabakatı’nda Mısır’ın Türkiye ile bir muahede imzalarsa epey daha fazla alan elde edeceğini bildiren Çavuşoğlu, bu mevzuda resmi bir görüşme olmadığını söz etti.

Irak Türkmen cephesinde kimi kopuşların olduğu tarafında argümanlara ait gelen soruyu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “Türkmen kardeşlerimizin birlik ve birliktelik içerisinde olmasını istiyoruz. Maalesef Bulgaristan’da da oldu, Makedonya’da da oldu. Makedonya’da 4 tane Türk partisi var mesela. Bu kadar bölünmüşlük onların menfaatine değil. Bilhassa Suriye’de ve Irak’ta Türkmenlerin birliği ve birlikteliği kıymet arz ediyor. O niçinle biz gerekli telkinlerde bulunuyoruz. İdarelerde değişiklik olduğu vakit nazaranvi bırakan arkadaşların oradan kopmaması gerekiyor. bakılırsavi devralan arkadaşların da devreden arkadaşlara yaklaşımının birleştirici olması gerekiyor. Ben bu sıkıntıları biraz yapay buluyorum. Bu bölünmüşlük son seçimlerde bir tane milletvekiline mal oldu Kerkük bölgesinde. Bu sorunu aşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

“Avrupa Birliği başka konularda olduğu üzere kelamında durmamak için vakte oynamaya devam ediyor”

Biz vize serbestisi konusunda 71 kriterin şu anda 67-68 adedinin gerçekleştirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bu kriterleri yerine getirmek bizim için bir problem değil. Kaldı ki AB istese bugün bile Ukrayna vatandaşlarına vize serbestisi getirirken yaptıkları üzere esnek de davranabilirler. Biz illa bize müspet ayrımcılıklar yapsınlar demiyoruz. Gümrük Birliği muahedesi için de birebirini söylemek istiyorum. Bir iki ülke engelliyor diyerek müzakereleri çabucak hemen başlatmadı. Müzakereler başlasın en sonunda o üye ülkeler evet mi der hayır mı der en sonunda karar verilecek. Fakat en azından karşılıklı beklentiler ne, nelerin yapılması gerekiyor karşılıklı olarak bunları müzakere etmemiz gerekiyor. özetlemek gerekirsesı Avrupa Birliği öbür konularda olduğu üzere kelamında durmamak için vakte oynamaya devam ediyor” açıklamalarında bulundu. – ANKARA

İhlas Haber Ajansı – Son Dakika Haberleri