Ali Ersan Duru: Müzik her vakit hayatımın tam merkezinde oldu

CatWalk

New member
İhsan Dindar – milliyet.com.tr / [email protected]

Çok genel olacak lakin şu periyotta bence en kritik olan soruyla başlamak istiyorum; nasılsınız? Felaketler sözleşmiş üzere üst üste geliyor hem dünyaya tıpkı vakitte Türkiye’ye. Neler hissediyorsunuz?

Nitekim ben de bütün halkımız üzere epeyce güç bir müddetçten geçtim. En acısı da her köşesinde anılarımızın olduğu yerlerin, ortasındaki canlılarla birlikte kül olmasıydı. Günlerce bu haberleri çaresiz bir biçimde toplumsal medyadan ve televizyondan takip etmek nitekim hayli zordu. Bir de orada bunu birebir yaşayan insanların neler yaşadığını düşündükçe insan kahroluyor. Lakin her şeye karşın ben her vakit umutla bakmayı yeğleyen biriyim. Ayrıyeten; daima birlikte kaybettiklerimizin gerisinden yaralarımızı sararak hayat serüvenimize almış olduğumuz hoş dersler cebimizde devam edeceğimizi düşünüyorum.

Oyunculuk performansınızla yalnızca Türkiye değil, farklı coğrafyalarda da dikkat çektiniz. Instagram profilinize biraz göz gezdirdiğimde bunu rahatlıkla görmek mümkün. Pandemi süreci hayranlarınız ve yakınlarınızla bağlantınızı nasıl etkiledi?

Pandemi sürecini dünyanın geri kalanından farklı geçirmedim. her insanın, bütün halkımızın ve bütün dünyanın yaşadığı dertli süreci ben de doğal olarak tıpkı biçimde yaşadım ve olağan ki bu vakitte ister istemez kopukluklar yaşandı. Bundan daha sonra toplumsal medya kullanmasımı ”Duru üzere…” ile başlayan süreçte daha etkin kullanarak onlarla hiçbir kopukluk yaşamayacağımı düşünüyorum.

Ben de bu söyleşimize vesile olan asıl olaya gelmek istiyorum yavaş yavaş. Bu defa karşımıza oyunculuğunuzla değil yorumunuzla çıktınız. Öncelikle şahsi olarak müzikle alakanız nasıl başladı, çocukluğunuzdan bu yana sizin için ne söz ediyordu?

Müzik her vakit ömrümün tam merkezinde oldu. Gerek ailemde, gerekse daha sonrasında tercih ettiğim ortamlarda her vakit müzikle iç içe oldum. Yorumculuğuma gelince; aslında buna esasen var olan bir yorumcunun artık bunu beşerlerle paylaşması diyelim. Umarım bu yorum insanların yüreklerine dokunabilir.

”Duru üzere…”ye gelmek istiyorum. İsmi dahi bence fazlaca şey tabir ediyor lakin bir daha de tam manasıyla bu proje nasıl bir hayalin eseri sizden dinlemek isterim.

Müzikal manada yapacağım çıkışın ve bu manada seçeceğim birinci modüllerin büsbütün beni yansıtması ve benden, bizden olmasını istedim. Evvelce başımda düşündüğüm bu hayalimi, Duru gibi’ye başlayarak hayata geçirdiğimi düşünüyorum. O yüzden hiç tereddüt etmeden bu ismi bu projeye verdim. Duru gibi’nin serüveni benim, bizim ve benimle birlikte bu yolu yürüyen paylaşan, gönül veren grubumun, arkadaşlarımın ve dostlarımın yansımasıdır bununla birlikte…

Türkü seçimlerine gelecek olursak; Bu noktada seslendireceğiniz türküleri seçerken neleri göz önünde bulundurdunuz. Örneğin şahsi olarak sizde yeri olan türküleri mi seçtiniz?

Muhakkak o denli oldu. Naçizane geniş bir türkü repertuarım vardı. Natürel ki bunların içerisinden seçmek hayli kolay olmasa da biz bu üç parçayı belirlerken, aslına bakarsan bildiğim ve tekraren söylemiş olduğim en düzgün seçimleri yapmaya uğraş ettik. O yüzden Duru gibi’nin çıkışındaki birinci üç modülün her birine bir ithafta bulundum. Bu manada; Seher Yeli’ni iki yıl evvel kaybettiğim babam Mehmet Duru’ya adarken, Ayna Ayna’yı da sevgili annem Türkan Duru’ya ithaf etmekten çekinmedim.

Daha hayli taze fakat yakın gelecekte Duru Gibi’ye nasıl yansılar gelirse amacınıza ulaşmış hissedersiniz?

Duru gibi’yi insanların beğenisine sunarken beklediğim şey benimle birlikte bu türküleri söylemeleri ve benim yansımamı görmeleridir. Bunu en âlâ biçimde gösterebildiğimi gördüğümde bu biçimde maksadıma ulaşmış olacağım.

Bu işin mutfağındaki isimler de kıymetli olağan olarak. Bu süreçte kimlerle çalıştınız?

Duru gibi’nin aranjesini Zafer Karayazgan ve Velican Sagun yaptı. Müzisyenlerimizi de bir daha aranjörlerimiz belirledi. Velican Sagun bize beraberinde enstrümanist olarak da dayanak oldu. Vokal koçluğumu şan hocam Uğur Yılmaz yaparken, projenin genel koordinatörlüğünü ise İrem Ezgimen üstlendi. Albüm fotoğraflarımızı sevgili Murat Kalyoncu çekti ve kliplerimizin direktörlüğünü de Bora Çifterler yaptı.

İşin mutfağı bu biçimdeyken, daha isimlerini sayamadığım ve emeği geçen pek fazlaca arkadaşıma da teşekkür ederim.

Ek olarak kayıt süreçleri çok meşakkatli. Hepsi geride kaldığına göre sormak için de uygun vakit; Bittiğinde ne hissettiniz?

“BAŞARDIK!” dedim. Bu o denli bir muvaffakiyet ki; beni ve birlikte çalıştığım insanları ziyadesiyle tatmin ettiğin için gayemize ulaştığımızı düşünmenin vermiş olduğu tatmin ve memnunlukla bir arada aslında bu hislerin karşılığının en âlâ biçimde geleceğini umut ediyoruz.

Pekala bundan daha sonraki süreçte oyunculuğun yanı sıra sizi müzikal işlerde görmeye devam edecek miyiz? “Duru Gibi” kapsamında canlı performanslar olacak mı?

Oyunculuğa, yani mesleğime doğal ki devam edeceğim. Hatta bunu ”Duru üzere…” ile başlayan süreçte müzikal kimliğimle birleştirerek devam etmek istiyorum. ”Duru üzere…” bizim için birinci adım, bir başlangıç, taze bir ses, bir nefes… Bu sesi, bu nefesi yeni müzikal projelerle epey daha ileriye taşıma amacım olduğu için konser performanslarım da olacaktır.