2022 Yılı Bütçesi TBMM Genel Şurasında

Cotardam

Global Mod
Global Mod
2022 Yılı Bütçesi TBMM Genel Şurasında CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün faizcilerin garantisi de umudu da Erdoğan’dır. İnanmıyorsunuz değil mi bana? Pekala, ispat edeceğim. 180 milyar lira olan faiz ödeneği bu bütçede 240 milyar lira oldu. Hani siz faize karşıydınız?” dedi.

Kılıçdaroğlu, Tbmm Genel Şurasında, 2022 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi İdare Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, hangi partiden olursa olsun bütün milletvekillerinin bütçeye ait sağlıklı ve dengeli bilgiler edinmesi gerektiğini, bunlar olmadan TBMM’ye gelen bütçenin sağlıklı ve dengeli olmayacağını söylemiş oldu.

TBMM ismine kontrolü Sayıştay’ın yaptığını anımsatan Kılıçdaroğlu, Sayıştay raporlarının değiştirildiğini tez etti. Kılıçdaroğlu, “Değişen Sayıştay raporları TBMM’ye geliyorsa, bu biçimde yürütme organının korktuğu bir şey vardır, gerçeklerin görünmesini istemiyordur. Şayet TBMM ismine bakılırsav yapıyorsa bu biçimde TBMM Lideri’nin değiştirilen Sayıştay raporlarıyla ilgili hızla bilgi alması lazım ve parlamentoyu bilgilendirmesi lazım.” sözlerini kullandı.

Sayıştay’ın bir hususta yazdığı raporu örnek gösteren Kılıçdaroğlu, raporun aslının 100 sayfa ve biroldukça yolsuzluğu içerirken, Meclis’e bu yolsuzluklar çıkarılmış biçimde 11 sayfa olarak geldiğini argüman etti.

Plan ve Bütçe Kurulu’nda bu argümanın lisana getirildiğini lakin karşılık alınamadığını savunan Kılıçdaroğlu, Kurulda Sayıştay temsilcisine de açıklama yapması için kelam verilmediğini söylemiş oldu. Kılıçdaroğlu, “Eğer denetlenen kurum, şayet Sayıştay denetçisine bilgi, doküman ve dökuman vermiyorsa yürütme organı, TBMM’ye hesap vermiyor demektir. Sayıştay’a müdahale eden kim?” kelamlarını sarf etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, bakanların devlet memurlarıyla tıpkı durumda olduğunu ileri sürerek, şu biçimde devam etti:

“Beni üzen nokta, TBMM’nin seçimle birisinin, kendi imzasıyla bütçeyi Meclise gönderen birisinin, gelip burada bütçeyi anlatmaması; yerine atadığı bir kişiyi nazaranvlendirmesidir. Bu gerçek değildir. Bu parlamentonun saygınlığına gölge düşürür. Şayet bu Anayasada bütçenin imaliyle ilgili özel bir düzenleme yapıldıysa, Plan ve Bütçe Komitesinde bütçeler ayrıyeten ve özel bir müddetç ortasında görüşülüyorsa bu biçimde bir kişi ‘Benim bütçem bu.’ ve bütçesinin gerisinde kapı üzere duracak. Durmuyor. Göndermiş memurlarını buraya, ‘Siz bütçeyi anlatın.’ Allah aşkına gelip anlattılar. Ne anladınız? Pembe bir tablo. Türkiye‘de hiç bir sorun yok. Zira o denli talimat almış. Yangında bile ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yangını söndürmeye başladık.’ diye cümle kuruyor. Yangın için talimat mı beklenir Allah aşkına.”

“Meclis’in saygınlığına gölge düşürmek demektir”

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçeyi sunması gerektiğini savunarak, “Kaçarak bu iş olmaz. Meclis’e gelmeyerek de bu iş olmaz. Bu, Meclis’in saygınlığına gölge düşürmek demektir.” sözlerini kullandı.

Meclis’in prestijinin kalmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin yazılı soru önergelerinin bakanlar tarafınca yanıtlanmadığını söylemiş oldu. Kılıçdaroğlu, “27. devir bitmeden, 27 bin 300 soruya bakanlar karşılık vermedi. Bu beyefendiler yanıt vermiyorlar, ‘gerek yok.’ diyorlar.” diye konuştu.

Milletvekillerinin sorularına bakanlar tarafınca karşılık verilmemesi konusunda TBMM Lideri Mustafa Şentop’u eleştiren Kılıçdaroğlu, Şentop’un, bu soru önergelerini, kullanılan lisanın düzeltilmesi için geri gönderdiğini söylemiş oldu. Kılıçdaroğlu, “Peki, verilen yanıt? Soru diğer, yanıt öbür bir şey. Milletvekili soruyor ‘A nerede?’ O, Z’den bahsediyor. Sayın Lider, bu biçimde sen o karşılığı da oraya göndereceksin. Trafik polisinin bile bir yetkisi var. Sizin, şu anda soru önergeleri konusunda hiç bir yetkiniz yok.” dedi.

Anayasaya bakılırsa milletvekillerinin soru önergelerinin 15 gün içerisinde yanıtlanması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, hükümetin bunu yok saydığını argüman etti. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bu Meclis yalnızca benim Meclisim değil, 600 kişinin Meclis’i. 600 kişi, toplumun nezdinde prestijsiz olarak algılanıyor şu anda. Sorularına bile yanıt verilmeyen bir Meclis, bir milletvekili. Şayet bunlar şayet olmazsa, bu süreç bu biçimde devam ederse, TBMM vesayet altındadır. Milletvekilinin sorularına dahi yanıt verilmezse, Sayıştay’ın raporlarına müdahale edilirse, o raporlardaki kimi evraklar çıkarılıp gül pembe sayılar Meclis’e gelirse, bunları yürütme organı yaparsa, bu biçimde o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Kurtuluş Savaşını veren Gazi Meclis. Hangi Gaziliği kaldı Allah aşkına. Hangi yetkimiz var? Meclis’i el kaldıran, el indiren milletvekilleri kümesine döndürdü. Bir kişi kalkıp cüretle ‘Benim görüşüm şudur.’ diyemiyor. Dediği andan itibaren seni tekrar milletvekili listelerinde göstermeyeceğiz…’ Bu, ‘milletvekilliğini de vesayet altına alıyorum.’ demektir.”

Kılıçdaroğlu, AK Parti sıralarından kendisine reaksiyon gösteren milletvekillerine, “Çıkıp da enflasyonu, hükümeti eleştirdiniz mi? Eleştiremezsiniz, yüreğiniz yoktur sizin.” diye reaksiyon gösterdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, sorumlu muhalefet olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devreye girmesinin akabinde sorunun muhataplarıyla görüşmek için Ekonomik ve Toplumsal Konsey’in toplanması gerektiğini söylemiş olduklerini anlattı.

Ülke meselelerinin tahlili için işbirliğine gidilmesi gerektiğini vurguladıklarını lakin bunun gerçekleşmediğini tabir eden Kılıçdaroğlu, “Kimse kusura bakmasın lakin bir kişi ‘Her şeyi ben bilirim.’ diyorsa dünyanın en bilgisiz adamıdır.” diye konuştu.

İktidar milletvekillerinin, Ekonomik ve Toplumsal Konsey’in niye toplandığını soramayacağını tez eden Kılıçdaroğlu, Türkiye’de patron ve personel örgütlerinin görüşlerini, baskı altında oldukları için lisana getiremediklerini savundu.

Bu bütçenin kimin sıkıntılarını çözdüğünü soran Kılıçdaroğlu, iktidarın, gübre meblağlarından haberi olmadığını, sarayda ekonomik korku olmadan ömür sürdüğünü ileri sürdü.

Devletin kendi çiftçisiyle rekabet etmeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ithal buğdaya, yerliden daha fazla fiyat belirlendiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, 2016 yılında yapılan düzenleme kapsamında küçük aile işletmelerine dönüm başına verilen fiyatın bugün hala 100 lira olduğunu belirterek, “Bana gelmişler bütçeyi anlatıyorlar. Ben çiftçiyi, esnafı, sanayiciyi, turizmciyi dinliyorum. Saray, birbirini dinliyor. Güllük gülistanlık ora.” kelamlarını sarf etti.

İktidarın faizin sıfırlanması konusundaki telaffuzunu anımsatan Kılıçdaroğlu, “Hangi faiz? Çiftçinin faizini sıfırladınız mı? Kelamım var, ahdim var, Allah’ın müsaadesiyle iktidar olacağız, birinci haftada, çiftçilerin bankalardan ve Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları kredilerin faizlerini sıfırlayacağım. ‘Yüreğiniz yetiyor mu?’ diye sorun. Yetmez. Talimat gelmesi lazım, faizi sıfırlamaları için.” sözlerini kullandı.

Enflasyon bilgilerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Saraydan talimat geldi, ‘Rakamı düşük göster.’ diye. Bilmiyor muyuz? Şu bile, bizim açımızdan parlamento açısından, yürütme organını sorgulamadığımız için büyük bir ayıptır.” diye konuştu.

Enflasyon Araştırma Kümesi’nin enflasyon bilgilerinin, TÜİK’in deklare ettiğı oranların epey daha yüksek olması gerektiğini ortaya koyduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Hangisi hakikat? TÜİK’in verdiği mi gerçek? Rastgele bir bakkala gidin, bakkal desin ki ‘TÜİK’in söylemiş olduği doğrudur, yıllık enflasyon yüzde 21’dir.’ vallahi siyaseti bırakacağım. Ekmeğe gelen artırım bile bundan fazla. Siz gübreye yüzde 200, ilaca artırım geldiğini biliyor musunuz?” halinde konuştu.

“Merkez Bankasını iğdiş ettiler”

CHP önderi Kılıçdaroğlu, fiyat istikrarını Merkez Bankasının sağlaması gerektiğini belirterek, “Merkez Bankasını iğdiş ettiler.” kelamlarını sarf etti.

Merkez Bankasının nazaranvinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca Fiyat İstikrarı Komitesi’ne verdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, Komite’nin hiç toplanmadığını savundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, esnafın, sattığı malı yerine koyamadığını zira daima fiyat artışı yaşandığını tabir ederek, “Bana inanmıyorsanız, gidin 3 harfli mağazalar var, A101, BİM var, sorun. Etiketlere bakın. AK Parti’nin saygıdeğer milletvekilleri, şu beyefendiler ülkeyi o denli bir hale getirdiler ki artık marketlerde etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor.” sözlerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervinin buharlaştığını öne sürerek, bu rezervin kimlere hangi kurdan satıldığını sordu. Bu sırada AK Parti’li milletvekillerinin reaksiyon göstermesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Birisi de ‘Tarihte 128 milyar dolar hiç olmadı.’ diyor. Dünyadan bu kadar haber siz ve sizin sıralarınızda milletvekili olarak oturuyor.” kelamlarını sarf etti.

İktidarın, tek kişilik bir hükümet olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu hükümet, vatandaş nezdinde de partiler nezdinde de parlamento nezdinde de milletlerarası arenada da saygınlığı olmayan bir kişilik hükümettir. Hiç kimsenin prestij etmediği bir kişilik hükümettir. Vatandaşın da itimadı kalmamıştır.” biçiminde konuştu.

Devletin vatandaştan Türk lirasıyla değil dolarla, avroyla ve altınla borçlandığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hani siz milliydiniz? Nasıl ulusal? Bunların hiç birisi ulusal değil. Oturan bakanların da hiç birisi ulusal değil. Kendi parasına değil de yabancı paraya güvenen birisi. Kendi parası kıymet kazansın diye çaba etmeyip de Türk lirasını pul haline getiren birisi. Kitabını yazmışlar. Evet, kitabını yazdılar, ‘Türk lirası nasıl pul edilir?’ kitabı o.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de bankalardaki tasarruf mevduatının yüzde 63’ünün dolar olarak tutulduğunu tabir ederek, “Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde vatandaş güvenmiyor, topladığı parayı dolar ve avro olarak bankalarda tutuyor. Mevduatın yüzde 63’ü, kaçınızın haberi var?” sorusunu yöneltti.

AK Parti sıralarından “Değişecek.” halinde laf atıldığını aktaran Kılıçdaroğlu, “Daha da artacak, goreceksin.” görüşünü savundu.

“Benim adaylığım niçin seni bu kadar ilgilendiriyor?”

CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, devletin, Ocak-Temmuz içinde vatandaştan 2 milyar 900 milyon avro, 2,5 milyar dolar ve 130 bin 200 kilogram altın borçlandığını söz ederek, “Türk lirasıyla borçlansalar kimse para vermeyecek. Bu güvensizlik değil mi? Türk lirasını yerlerde kim süründürüyor? Bunlar kaç yıldır iktidardalar? Türk lirasını nasıl bu hale getiriyorlar? Ben soruyorum, siz de bari kapalı kapılar arkasında sorun.” biçiminde konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, hiç bir devletin tek kişinin iki dudağı ortasına teslim edilemeyeceğini, bu ülkenin insanlarının töresinde ve hukukunda da bunun gerçekleşmediğini belirterek, “İlk kere 2018’den daha sonra devleti bir bireye teslim ettik. Onu da sağ olsun, Erdoğan’ın danışmanı vardı Sayın Mehmet Uçum, ‘Biz buna tek kişilik hükümet diyoruz.’ dedi. ötürüsıyla buradakiler hükümet değiller. Kabine deniliyor. Ne kabinesi? Bir ortaya geliyorsunuz, bir kişi talimat veriyor, siz de gereğini yapıyorsunuz.” görüşlerini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hiç bir vakit faizci olmadım.” halinde açıklama yaptığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Bütün faizcilerin, bütün tefecilerin tek umudu Erdoğan’dır. Bütün faizcilerin garantisi de umudu da Erdoğan’dır. İnanmıyorsunuz değil mi bana? Pekala, ispat edeceğim. 180 milyar lira olan faiz ödeneği bu bütçede 240 milyar lira oldu. Hani siz faize karşıydınız? Nasıl oluyor bu? Hiç sormuyor musunuz?” diye konuştu.

Bu sırada AK Parti’li bir milletvekillinin, cumhurbaşkanı adayı olup olmadığına ait sorusuna Kılıçdaroğlu, “Benim adaylığım niçin seni bu kadar ilgilendiriyor? Geliyor gelmekte olan?” cevabını verdi.

TBMM’ye sunulduğu günden bu yana bütçedeki bütün bilgilerin değiştiğini savunan Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarlarında Londra’daki bir küme tefeciye 193 milyar dolar ödendiğini, ülke tarihinde bu fiyatı ödeyen diğer bir iktidar olmadığını öne sürdü.

(Sürecek)

AA / Seval Ocak Adıyaman – Son Dakika Haberleri